Wat en waarom aan de XCORE?

XCORE, een les waarbij je een rode buis gebruikt. In de rode buis zit grit en dat beweeg je van deksel naar deksel, zo simpel is het. Nou oke, wij geven toe, misschien niet heel erg simpel… Maar wel erg leuk! Vooral ook heel erg goed. Waarom? Dat leggen wij je uit!

Core training
De naam verraadt het al een beetje. XCORE staat voor Xtreme CORE training. Je traint dus voornamelijk je core (oftewel je buik en rugspieren). Je core is misschien wel het belangrijkste deel van je lichaam, hier komen alle bewegingen vandaan en het wordt altijd wel in een les genoemd. Bij de BodyPump benoem ik het in ieder geval vaak. Als je bij een squat niet je core aanspant, zit de kans er groot in dat je snel last krijgt van je onderrug en dat wil niemand!

Uithoudingsvermogen
Door de bewegingen die je maakt met gebruik van grote spiergroepen stijgt je hartfrequentie direct. Omdat er vrij weinig pauze tussen de bewegingen zit, blijft de hartslag vrij constant. Zo wordt je uithoudingsvermogen beter zodat vetstofwisseling kan plaatsvinden (dan moet je de les wel zeker 20 minuten volhouden). Je beweegt namelijk niet alleen de buik, er wordt ook veel gebruik gemaakt van sprongen, benen liften en van alles en nog wat.

Kracht
Omdat je met XCORE traint met vrije gewichten heb je veel variatie mogelijkheden en omdat het grit in de buis de hele tijd in beweging blijft, geeft dat nog meer voordelen. De buis heb je in drie verschillende maten, in verschillende gewichtsklasse, dus er zit voor iedereen wat bij. Het meest positieve effect ontstaat aan het einde van de beweging. De bewegende massa in de buis schiet door en tijdens het opvangen van die beweging komt het tot een aanvullende mechanische belasting op de spiervezels.Coördinatie
Niet bang worden van dit woordje, het is juist ongelofelijk goed. Alleen niet altijd voor iedereen weggelegd. Nou valt dit bij XCORE nog wel mee. Je beweegt inderdaad je armen en benen en vaak tegelijk. Je coördinatie wordt hierdoor zeker verbeterd.

Blessure preventief
Als je met gewone gewichten traint, zet je een beweging vaak vast. Hierdoor zou je blessures kunnen krijgen. Omdat er grit zit in de XCORE buis, zet je nooit een beweging vast. Het grit blijft altijd in beweging en dat helpt om blessures te voorkomen. Om die reden wordt XCORE zelfs vaak aangeraden door fysiotherapeuten. Het versterkt niet alleen je spieren maar het versterkt en optimaliseert het structuur van je bindweefsel (ook wel Reactive Impact genoemd). Genoeg voordelen om deze les eens uit te proberen als je dat nog niet gedaan hebt. Het is in ieder geval een hele fijne les waar je zeker weer wat zweetdruppels zal verliezen!

Wil je een keer een les meedoen? Kijk snel hier voor de dagen en tijden

De lessen zijn inclusief voor leden van Amstelhof. Ben je nog niet lid. Probeer XCORE dan 4 maandje uit met de Proefperiode.

Bekijk de Proefperiode »

 

Cookie instellingen