Je meest waardevolle bezit

Nog even en dan starten de Olympische winterspelen. Sporters, allemaal in topvorm, stuk voor stuk. Hoewel wij allemaal naar deze sporten kijken realiseer ik mij dat beweging en gezondheid bij de meeste mensen niet vanzelfsprekend zijn.
 
Laatst hoorde ik iemand op een verjaardag klagen dat zijn auto voor de 3e keer in een maand naar de garage moest. Hij weet het zelf, hij is nalatig geweest met het onderhoud en moet nu op de blaren zitten. Bijna € 800,- verder en dat alles had voorkomen kunnen worden door regelmatige controle en onderhoud. Ik vertelde hem vanuit mijn ervaring en vakkennis dat het ook zo met je meest waardevolle bezit werkt, een gezond lichaam. Verzorg je jezelf niet goed dan kan dat op latere leeftijd problemen opleveren. Dit hoeft niet, maar doe je er niets aan dan is de kans zeker groter. Voorkomen blijft beter dan genezen!

De mensen die ik begeleid als trainer stel ik vaak de volgende vragen: 

• Wat is je gezondheid je waard? 
• Hoeveel investeer je in je gezondheid? 
• Weet je dat een half uurtje per dag bewegen goed voor je is? 

Je hoeft het niet ver te zoeken! 
Je dagelijkse bezigheden bieden je aardig wat kansen om in beweging te blijven. Fiets bijvoorbeeld naar je werk of ga vaker te voet naar de winkel voor kleine boodschappen in plaats van één keer per week met de auto. Je zult al snel een verschil merken, en vooral voelen! Soms is dat niet genoeg en zou je wat meer moeten doen om de conditie te verbeteren, of om een paar kilo’s kwijt te raken. In dat geval kan een sportcoach of personal trainer een oplossing bieden. Hij of zij kan je door goede tips het plezier van (verantwoord) bewegen laten ervaren en in overleg werken aan je doelstelling(en).
 
Met dit in het achterhoofd verbaas ik mij nog steeds over mensen die gaan sporten bij een low budget sportschool. Goedkoop sporten, maar begeleiding….ho maar! Vaak wordt er gezegd dat begeleiding niet nodig is, maar na een periode blijkt dat men bijvoorbeeld toch wel last heeft van de rug. De fysiotherapeut biedt uitkomst en het probleem is weer voor even verdwenen. Wellicht zou iets meer investeren in betere begeleiding je veel ellende bespaard hebben. Je hebt je lichaam toch zo’n 80 jaar nodig!

De volgende keer dat je naar de specialist moet voor een blessure, te hoge bloeddruk of voor cholesterol verlagende medicijnen zou je jezelf dan ook de vraag moeten stellen wat je er zelf aan kunt doen om gezonder te worden en te blijven. 

Gezonde mensen hebben 100 wensen, zieke mensen maar één!


Geschreven door: Niels de Wildt


Lees ook:
3 razendsnelle recepten »
Sporten in de ochtend? Hoe kom ik mijn bed uit »
Met deze 3 stappen voorkom je het jojo-effect »
Cookie instellingen