Hoe kom je van je rugpijn af?

Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Rugklachten.

Of het nu in je onderrug zit of je bovenrug, het is onwijs vervelend en enorm pijnlijk. Want die rug gebruik je nu eenmaal de hele dag door. Bij elke beweging, bij elke ademhaling. Elke keer als je opstaat of uit bed probeert te komen of iets wilt oppakken. Hoe komt dat toch? En vooral en het meest belangrijke hierin, hoe voorkomen we dit? Wat zijn de oorzaken van rugklachten?

Een slechte houding: Langdurig zitten met een gebogen rug kan spanning veroorzaken.
Spierzwakte: Onvoldoende ontwikkelde rug- en buikspieren kunnen de rug minder goed ondersteunen.
Overbelasting: Tillen van zware objecten zonder juiste techniek kan leiden tot overbelasting van de rugspieren.
Onze leeftijd: Veroudering kan leiden tot slijtage van de tussenwervelschijven en gewrichten, wat rugklachten kan veroorzaken.
Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen en zwemmen, kan de rugspieren versterken
Goede houding: Let op je houding tijdens zitten, staan en tillen.
Stressmanagement: Stress kan bijdragen aan spierspanning, dus het beheersen van stress kan helpen.
 

Hoe kun je de rugklachten nu het beste voorkomen of verlichten?


Pilates en verschillende vormen van yoga zorgen er voor dat je weet hoe je je rug op de juist manier kan inzetten. Het rekken en strekken versterkt de rug en het geeft verlichting bij pijn. Pilates is een methode, specifiek gericht op het trainen van de rug. Het is een uniek systeem van oefeningen voor een goede lichaamshouding en een goede ademhaling. Daarbij werk je aan het ontwikkelen van sterke èn soepele spieren zonder spierpijn of blessures. 
 
Oefeningen voor rugklachten:
  • Bruggetje: Verbetert de stabiliteit van de rug. Lig op de rug en til de heupen op, terwijl de schouders en voeten op de grond blijven.
  • Knie-naar-borst stretch: Helpt de onderrug te ontspannen. Lig op de rug, trek afwisselend één knie naar de borst en houd vast.
  • Kattenrug- en kamelenoefening: Verbetert de flexibiliteit en mobiliteit van de wervelkolom. Ga op handen en knieën, maak afwisselend een bolle rug (kattenrug) en holle rug (kamelenbult).
  • Zijwaartse rek: Strekt de zijwaartse spieren van de rug. Sta rechtop, til één arm omhoog en leun naar de tegenovergestelde zijde. Herhaal aan beide zijden.
  • Piriformis stretch: Verlicht spanning in de bilspieren en onderrug. Ga op de rug liggen, kruis het ene been over het andere en trek de knieën naar de borst.
Soepeler en meer in balans! Het geeft je lichamelijke kracht, controle en souplesse. En daarnaast geeft het innerlijke bewustwording en evenwicht. Voor een soepel lijf en een natuurlijke, rechte lichaamshouding.
Kom langs en ervaar het zelf!
 
Probeer ons 4 weken uit en ervaar hoe wij je kunnen helpen met jouw rugklachten.
 

Start jouw proefperiode »
 
Cookie instellingen