Dikke stress

Iedereen is druk op het werk, heeft te weinig tijd voor de boodschappen, het huis moet schoon, tussendoor zijn er nog de sociale verplichtingen, geen tijd om daarnaast ook nog gezond te koken, niet goed of helemaal niet sporten, te weinig slapen en naast dat alles moet je ook nog de kinderen opvoeden. Waar halen wij toch de tijd vandaan?  Onze coaches stellen dan ook vaak de vraag ‘hoe is het nou eigenlijk met je’? In veel van de gevallen krijgen zij het antwoord terug ‘ja druk, erg druk!’ In onze huidige maatschappij is iedereen namelijk druk, druk, druk. Het lijkt wel alsof het er tegenwoordig gewoon bij hoort.

Sommige mensen functioneren goed onder stress, anderen zijn hier echter heel gevoelig voor. Naast het mentale aspect is stress namelijk een aanslag op je fysieke gesteldheid. Wat doet stress nou eigenlijk met het lichaam?

Stresshormoon

Wanneer je stress hebt maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dat is normaal, maar wanneer je té veel stress hebt, kan dat schadelijk zijn. Je kunt bovendien meer of minder gevoelig zijn voor het schadelijke effect van deze stresshormonen op je lichaam en geest. Dat is genetisch bepaald. Als je hier gevoelig voor bent, kan het leiden tot een ongunstige lichaamssamenstelling, zoals meer vet en minder spieren. Een te hoog cortisolgehalte zie je vaak terug in vetopslag rond het middel. Sommige variaties in genetische aanleg kunnen ook nog eens leiden tot een hogere bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en wellicht tot een burn-out.

Stress en afvallen, geen goede combinatie!

Hoor jij ook weleens om je heen dat mensen door stress zijn afgevallen? Dat kan zeker, maar het doet niets met het vetpercentage in je lichaam, dat neemt niet af. Je verliest kilo’s omdat je een gedeelte van je spiermassa verliest. Dit alles zorgt ervoor dat je wél gewicht kwijtraakt, maar dat je lichaam nog steeds vormeloos is, door het gebrek aan spierweefsel.

Met enkele veranderingen in je levensstijl kun je de kans op stress verlagen. Wij helpen je alvast met een aantal handvatten.

5 tips voor een gezonde leefstijl

->
Zorg voor voldoende slaap: 8 uur per nacht
-> Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: 30 minuten per dag
-> Neem je rustmomenten, ga lekker naar de sauna, het  zwembad, de bioscoop
-> Eet geen suiker, maar probeer je koolhydraten te halen uit gezonde producten, zoals quinoa, zilvervliesrijst, havermout en zoete aardappel
-> Eet voldoende goede vetten, bijvoorbeeld die uit noten, avocado of zalm
Cookie instellingen