De 5 benefits van zwemmen voor je gezondheid

In Nederland worden veel mensen al op jonge leeftijd naar zwemles gestuurd. Het is volledig ingeburgerd om een A en B diploma te halen voor het tiende levensjaar. Het gros van de Nederlanders kan zich daarom prima redden in het water. En een flink aantal van de volwassenen gaat zelfs graag zwemmen. Dat is helemaal niet gek, want met zwemmen profiteer je van een heel aantal benefits.

1. Gezond voor je spieren en gewrichten

Zwemmen is een sport, waarbij je je spieren op een gezonde manier belast. Zwaartekracht heeft door het water een veel minder grote impact op je spieren en gewrichten dan bijvoorbeeld bij voetballen of hardlopen. De schokbelasting in een zwembad is dus erg laag. De bewegingen zijn vloeiender. Deze benefits maakt zwemmen ook geschikt voor mensen met reumatische aandoeningen, rugklachten of artrose.

2. Effectieve manier van vetverbranding

Als je vetten wilt verbranden, kun je het beste een duursport gaan beoefenen. Bij explosieve sporten verbrandt je lijf voornamelijk koolhydraten, waardoor je niet afvalt. Met wandelen, duurlopen en zwemmen, verbrandt je lichaam wel vetten. In combinatie met een goed voedingspatroon is zwemmen dus een goede manier om bij te dragen aan gewichtsverlies. Natuurlijk zijn intensiteit en trainingsduur van groot belang bij het afvallen.

3. Full body workout

Met zwemmen moet je een groot deel van je spieren gebruiken om op een goede manier vooruit te komen. Je traint dus niet alleen je benen, maar ook je rug, buik, armen, schouders en billen. Zwemmen is een super goede full body training waarmee je bijvoorbeeld een flink aantal rugklachten zou kunnen verminderen.

4. Vergroting van longinhoud

Als je fanatiek baantjes trekt, vergroot je je longinhoud. Doordat je gedurende je dagelijkse activiteiten meer zuurstof op kunt nemen, voel je je fitter en word je minder snel moe. Sport en dus ook zwemmen kan bovendien bijdragen aan een verlaging van je cholesterol en je bloeddruk.

5. Reductie van stress

Door regelmatig te zwemmen, doe je energie op. Door het (warme) water ontspannen je spieren en door de beweging maak je je hoofd leeg. Misschien heeft het gevoel van gewichtloosheid hier ook wel mee te maken, je voelt je vrij en je kunt je zorgen even van je af laten glijden.

Leef gezond

Met alleen zwemmen kom je er echter niet. Als je optimaal wilt genieten van de benefits van een gezond lichaam, moet je niet alleen sporten, maar ook werken aan een gezonde levenswijze. Denk daarbij aan gezonde voeding, weinig tot geen alcohol, cafeïne en nicotine, veel water en voldoende rust.


Lees hier meer blogs
Cookie instellingen