8 tips om beter in slaap te kunnen vallen

Slaapgebrek kan niet alleen vervelend zijn, maar kan ook invloed hebben op het slaapritme en de stemming van een persoon. Het kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en stress. Om een goede nachtrust te bevorderen, zijn er acht belangrijke tips die kunnen helpen.

1 | Verkeerd licht
Van nature maakt het lichaam Melatonine aan. Dit is het slaaphormoon dat het dag- en nachtritme van jouw lichaam bepaalt. Zodra het donker wordt, wordt deze stof automatisch aangemaakt. Ons lichaamstemperatuur daalt dan waardoor ons lichaam weet dat het nacht is en gaat rusten. Door de stof Melatonine die dan in ons bloed terecht komt, worden we langzaam rustig en vallen we in slaap.

Het is logisch dat fel licht dit proces flink in de weg staat. Dim de lampen in je kamer zodat je lichaam al rustig kan wennen aan het minder felle licht. Ook de mobiele telefoons en laptops zijn een boosdoener voor het slapen gaan. Wanneer je tot de late uurtjes druk bezig bent met je telefoon, zal je merken dat je totaal niet in slaap kunt komen. Hier heeft Apple bijvoorbeeld iets voor bedacht. In deze blog lees je hoe je makkelijker in slaap valt met de nieuwe functie op de Iphone. Zodra het 's ochtends weer licht wordt, stopt de productie van Melatonine en worden we weer fit en uitgerust wakker.

2 | Weg met die telefoon
Nu we het toch over de mobiele telefoons hebben, het beste is om deze helemaal niet te gebruiken voor het slapen gaan. We zijn het er vast over eens dat het gebruik hiervan voor het slapen alleen maar negatieve werkingen met zich mee brengt. Je lichaam heeft rust nodig. Daarnaast kun je alles wat je nog wilt zien, liken en lezen op social media ook de volgende morgen doen wanneer je een goede nacht hebt geslapen.

Maar wist je dat de straling van de telefoon ook erg slecht voor je is? Zeker als je je mobiel 's nachts onder je kussen legt of pal naast je bed op het nachtkastje. Leg je mobiel daarom aan de andere kant van de kamer aan de lader. En nu denk je vast, ''Maar ik moet mijn wekker voor de volgende dag zetten''. No problemo. Zet het volume van de wekker op maximaal, hierdoor wordt je vast wel wakker. En je bent verplicht om direct uit bed te gaan om je wekker uit te zetten!

3 | De temperatuur
De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 16 en 21 graden, hoewel dit voor iedereen anders kan zijn. Zet de verwarming lager of helemaal uit of zet juist het raam op een kier om frisse lucht binnen te laten.

4 | Donkere kamer
Lekker slapen doe je in het donker. Misschien merk je dit zelf ook, maar in een donkere kamer slapen de meeste mensen sneller en veel dieper. Ook dit heeft weer te maken met het slaaphormoon Melatonine. Is jouw kamer niet donker genoeg? Probeer het dan met donkere gordijnen of koop een slaapmasker!

5 | Actief zijn 
De beste tijden om te gaan sporten indien je beter in slaap wilt vallen, is ongeveer drie uur voor het slapen gaan. Vlak voor het slapen sporten is geen goed idee. Hierdoor blijft je lichaamstemperatuur hoog waardoor je moeilijker in slaap valt.

6 | Cafeïne
Nee, nee, nee! Dit spreekt natuurlijk voor zich. Cafeïne voor het slapen gaan is echt een no go. Denk aan een Pre Workout, cola, koffie, donkere thee en zelfs chocolade. Eigenlijk zorgt Cafeïne ervoor dat het lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Dit hormoon staat erom bekend dat het energie aan je lichaam geeft. Om wakker te worden is cafeïne een prima middel, maar voor het slapen gaan kun je een kopje koffie of de overheerlijke chocolaatjes beter laten staan. 

7 | Stimulerende voeding
Door het stofje triptofaan voel je je plezierig en een beetje slaperig. Het zit in veel voedingswaren zoals bananen, dadels, melk, tonijn, notenpasta en yoghurt. Eet dit een half uur voordat je gaat slapen en hopelijk ben je dan rustig genoeg om goed in slaap te kunnen vallen.

8 | Stress
Stress is natuurlijk nooit goed. Maar heb je echt last van stress, dan is het raadzaam om daar iets aan te doen. Stress heeft namelijk veel invloed op jouw nachtrust. Want wanneer je overdag onrustig bent, dan ben je dit 's nachts vaak ook. Hoe langer je met al dat stress rondloopt, hoe slechter je slaapritme zal zijn. Kom tot rust en lees een boek, beweeg en zoek naar iets waar jij rustig van wordt.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is voor het slapen gaan nog even heerlijk genieten in onze wellness. Trek wat baantjes in het zwembad of komt tot rust in de whirlpool, de sauna of het stoombad

Hopelijk heb jij iets aan deze tips en slaap jij vanavond als een engeltje zodat je morgen fris en fruitig wakker wordt!

Bekijk hier een volledig overzicht van alle blogs
Cookie instellingen