4 tips bij gebruik van de sauna

Van een bezoekje aan de sauna kun je zo opkappen, zeker in deze donkere wintermaanden. Wij geven je 4 tips bij gebruik van de sauna. Zeker handig als je nog nooit in de sauna bent geweest.

Tip 1: Welke bank is het beste om mee te beginnen in de sauna? 

Dat hangt er o.a. vanaf of je last hebt van een droge of gevoelige huid. Vaak is dit vaak het geval wanneer je voor het eerst, of de eerste paar keer de sauna bezoekt. Wanneer je last hebt van gevoelige huid, neem dan plaats op de middelste bank in de sauna. Als je meteen helemaal bovenaan gaat zitten, dan kan er door de extreme warmte een ongenaam branderig gevoel ontstaan, vooral in je gezicht, bij je schouder, in je neus of onder je vingernagels. Dat gaat meestal redelijks snel weer over. Blijf zolang op de middelste bank liggen totdat je begint te zweten. In de regel is het mogelijk onaangename gevoel dan verdwenen. Ga daarna helemaal naar boven op het hoogste niveau.

Tip 2: Wat te doen bij een branderig gevoel in de sauna? 

Om het branderige gevoel op gevoelige delen van je huid te voorkomen, kun je voordat je de sauna in gaat de gevoelige plekken nat maken met water. Als je echt heerlijk de hitte wilt ervaren en als je geen last hebt van een gevoelige huid, ga dan meteen op de bovenste bank liggen. Rek je helemaal uit en laat je hele oppervlak gelijkmatig met de stralingswarmte doorstromen. Op die manier kan elk spiervezeltje ontspannen. Blijf ongeveer tien tot twaalf minuten liggen in deze uitgerekte positie.

Tip 3: Kun je beter zitten of liggen in de sauna? 

Of je nu blijft zitten of gaat liggen, het belangrijkste is dat de temperatuur goed is. Blijf met je hele lichaam in dezelfde temperatuurzone, zodat de warmte-instraling gelijkmatig verdeeld wordt over het gehele lichaamsoppervlak. Dat lukt het beste als je ligt. Daarbij maakt het niet uit of je op je buik of rug ligt. Op die manier kun je optimaal ontspannen en wordt je bloedsomloop minimaal belast.

Tip 4: Wat te doen bij een benauwd gevoel in de sauna? 

Veel beginners hebben er last van, vooral als ze meteen op de bovenste bank direct onder het saunaplafond gaan liggen. Merk je dat je opeens last krijgt van een benauwd gevoel? Ga in dat geval rechtop zitten. Trek je benen naar je lichaam toe, zodat je hele lichaam zich in dezelfde temperatuurzone bevindt en dat het bloed niet in je benen zakt. Wat je bij opkomende benauwdheid niet moet doen is een normale zithouding aanhouden, waarbij je hoofd naar voren hangt. Dan verzamelt er zich namelijk te veel bloed in je benen en wordt je hoofd onvoldoende van bloed voorzien.

Wil je de aankomende (koude) maanden lekker ontspannen bij Amstelhof? Probeer onze sport & wellness faciliteiten nú 4 weken uit met onze proefperiode. Tot snel op de Club!

Bekijk de Proefperiode »

 

Cookie instellingen