10 slimme tips om te voorkomen dat je spierpijn krijgt

Niemand heeft zin in pijnlijke spieren na een workout. Voorkom spierpijn met deze slimme tips.

Spierpijn kan een nasty beloning zijn na een intensieve workout. Gelukkig zijn er tips om op een verantwoorde manier van je spierpijn af te komen, maar beter is het om te voorkomen dat je überhaupt spierpijn krijgt. Met deze simpele tips neem je de beste maatregelen en stap je morgen fluitend én zonder pijnlijke spieren je bed uit. 
   
1. Drink een kopje koffie voordat je gaat sporten. De cafeïne zorgt ervoor dat je je workout langer volhoudt en vermindert de spierpijn achteraf. Thee kan ook cafeïne bevatten, dus ben je geen koffieleut, neem dan een kop thee.
    
2. Eet van tevoren een pre-workout snack die laag in vet is, maar wel veel koolhydraten en eiwitten bevat. 
   
3. Warm je spieren goed op door de warming-up serieus te nemen. Ga voor een lichte cardioset en een dynamische stretch om niet alleen je spieren, maar ook je gewrichten voor te bereiden op de workout.
  
4. Stop tijdens het sporten niet abrupt door in één keer aan de rem te trekken, maar blijf in beweging gedurende je workout. Zo zorg je ervoor dat de bloedtoevoer naar je spieren op gang blijft.
    
5. Blijf tijdens het sporten drinken. Zorg voor een optimale hydratatie door in ieder geval iedere vijftien minuten water te drinken. Dat hoeft niet een volledige bidon zijn, een paar kleine slokjes will do the trick.
    
6. Zweet je veel tijdens je workout, dan is het van belang om de verloren elektrolyten (mineralen die in je lichaam worden opgelost) op de juiste manier aan te vullen. Dit kan met behulp van een uitgebalanceerde sportdrank, of foods die rijk zijn aan elektrolyten; zoals bananen en avocado's.
    
7. Gebruik een foamroller na het sporten om de knopen in je spieren los te masseren en doorstroming van het bloed in je spieren te bevorderen. 
    
8. Neem direct na het sporten een snack die bestaat uit twintig gram eiwitten. Hierdoor zullen je spieren optimaal herstellen. Dit kan een eiwitshake zijn, maar je kunt de proteïne ook uit natuurlijke producten halen, zoals kwark. bonen of hüttenkäse.
    
9. Een goede sportmassage kan er ook voor zorgen dat er geen pijnlijke knopen in je spieren ontstaan. En het is daarnaast een prima excuus om je lichaam na een pittige workout op zo'n 'ontspannen' manier onder handen te laten nemen.
    
10. Neem na het sporten een wisseldouche. Duik niet onder een stomend hete douche, maar wissel warm af met koud. Goed voor je bloeddoorstroming én het geeft je een fijne kick. Heb je de mogelijkheid (en een portie lef) om in een ijsbad te stappen, probeer dit dan eens na het sporten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een ijsbad de spierpijn met wel twintig procent kan verminderen.

PS. vind je het leuk om Amstelhof 4 weken uit te proberen? Klik dan op de button hieronder. 
 
Bekijk de proefperiode »


Lees hier meer leuke en interessante blogs
Cookie instellingen