10 dingen die je voor je 30ste zou moeten veranderen

Dit is hét moment om serieus aan de slag te gaan met gezonde gewoontes!

De meesten van ons laten al die - hmm, hoe zeggen we dit aardig… - ongezonde gewoontes die we onszelf in onze studententijd aanleren weer los in de tweede helft van onze twintiger jaren. En dat doe jij waarschijnlijk ook! Denk aan uitslapen tot twee uur ‘s middags en avondenlang overleven op noodlesoep. Not good!
 
Tegen de tijd dat je dertig wordt, is het van groot belang dat je (nu echt!) bepaalde gewoontes gaat aanleren die je helpen de rest van je leven makkelijker te maken en bovendien een stuk gezonder en succesvoller te zijn. Om goed van start te gaan hebben we de tien belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Komen ze:

1. Stop met roken
Klinkt makkelijk, en misschien geldt het voor jou als non-smoker ook niet, maar aangezien de grootste groep van de Nederlandse rokers tussen de twintig en dertig jaar zit, blijft het toch een belangrijk aandachtspunt! Sterker nog: 38,1 procent van de mensen in deze leeftijdsgroep rookt nog. Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Hoewel je de schade die je je lijf al hebt aangedaan niet kunt terugdraaien, is het juist nu belangrijk om deze slechte gewoonte het raam uit te knikkeren. 

2. Een vast slaappatroon ontwikkelen
Het klinkt natuurlijk verleidelijk om in het weekend wat uurtjes bij te slapen omdat je doordeweeks eigenlijk wat korte nachtjes hebt gemaakt. Maar juist nu is het très importante om een vast patroon te creëren en te proberen alle zeven dagen om dezelfde tijd te gaan slapen en om dezelfde tijd wakker te worden. Slaap je langer door in het weekend, dan loop je het risico je lichaam in een ander cyclus te brengen waardoor je sneller moe wordt overdag. 
    
3. Sport regelmatig
Probeer zoveel mogelijk te bewegen – en dat hoeft echt niet te betekenen dat je vier keer per week in de CrossFit box moet knallen, maar elke dag een stuk fietsen, yoga of wandelen is een must. Wissel het af met een ‘echte’ workout en je bent supergoed bezig. Zeker in de tweede helft van je dertiger jaren begin je spiermassa te verliezen en is het dus extra belangrijk nu al je sportgewoonten vast te leggen. 
 
4. Houd een dagboek bij
Leg dingen vast over je leven! Alles wat je nu opschrijft is zo ontzettend leuk voor later. Of je het nu voor jezelf wilt houden of juist ook met je eventuele kinderen en/of kleinkinderen wilt delen – je gevoelens en belevenissen opschrijven helpt je gelijk met het verwerken van stressvolle situaties. 

5. Begin met sparen
Nu de gewoonte ontwikkelen om standaard een bepaald percentage van je maandsalaris te sparen betekent dat je dit later ook blijft doen. Het lijkt misschien alsof je pensioen nog heel ver weg is, maar des te eerder je jezelf pusht om wat geld opzij te leggen, des te meer je er leuke dingen mee kunt doen (je moet tenslotte elke dag van het leven genieten!). Bovendien kun je natuurlijk rente cashen of zelfs een gedeelte gaan beleggen en zo een extra zakcentje voor later regelen.
   
6. Je dromen verwezenlijken
Als je de vraag ‘wat wil je later worden?’ hoort, denk je dan nog steeds in de toekomst? En heb je nog steeds dingen op je bucketlist staan voor over een jaar of tien? Zonde! Dit is hét moment om je dromen te verwezenlijken. Waarom niet? Wat is het ergste dat je kan gebeuren? Waarschijnlijk is het allemaal niet zo heftig als je serieus over een antwoord op deze vraag nadenkt. Wil je een huis kopen, een kindje krijgen, een boek schrijven? Kies iets en get moving! Tip: begin met kleine stapjes: wat kun je vandaag (of deze maand?) doen om een beginnetje te maken richting je droom.
    
7. Dankbaarheid uiten
Als je blij bent met wat je al hebt, zul je een veel gelukkiger leven leiden. Het draait allemaal om dankbaarheid: onderzoek toont aan dat je waardering uiten voor wat je hebt daadwerkelijk voor een verhoogd geluksgevoel kan zorgen en negatieve gevoelens kan elimineren. Stop met denken aan wat je allemaal nog wilt of niet hebt… wat heb je wél? Tip: schaf een mooi notitieboekje aan en schrijf dagelijks op waar je die dag dankbaar voor was. Wedden dat je er na een tijdje een vrolijker gevoel aan overhoudt?
   
8. Stop met denken dat je iedereen moet pleasen
Je zit (waarschijnlijk) niet meer op school en je hebt een vaste basis van fijne mensen - familie en vrienden - om je heen. Je hoeft echt niet meer iedereen te vriend houden: als iemand niet aardig is tegen jou, waarom zou je dan nog de energie erin steken om dat te veranderen? Zeker als je het gevoel hebt dat je je echte vrienden te weinig ziet, ga dan bij jezelf te rade waar of in wie je tijd investeert die dat eigenlijk niet verdiend.
      
9. Stop met jezelf vergelijken
Jezelf constant vergelijken met anderen, of het nu vrienden, broers, zussen of mensen die je volgt op social media zijn, gaat je niet helpen je eigen doelen te verwezenlijken. Beter gebruik je die energie en tijd in het bedenken welke stappen je kunt zetten om progressie te boeken.
    
10. Vergeef jezelf
We maken allemaal elke dag fouten. Stop met het piekeren over de dingen die je misschien fout of onhandig hebt aangepakt maar denk aan wat je ervan hebt kunnen leren en ga dóór. Psychologen zeggen dat zelfcompassie (het vermogen jezelf te vergeven en te leren van je fouten) de sleutel is tot succes. Mensen die dit goed kunnen zien hun zwaktes als factoren die ze kunnen aanpakken en gebruiken het om niet steeds dezelfde fouten te maken.

Wil je een sportieve start maken bij de leukste sportschool in Uithoorn? Probeer ons nu 4 weken uit met de Proefperiode. De ideale manier om onze sfeer en faciliteiten zelf te ervaren. We zien je graag!

Start jouw proefperiode »
 
Cookie instellingen