Blog

Hoe kom je van je rugpijn af?

Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Rugklachten. Of het nu in je onderrug zit of je bovenrug, het is onwijs vervelend en enorm pijnlijk. Want die rug gebruik je nu eenmaal de hele dag door. Bij elke beweging, bij elke ademhaling. Elke keer als je opstaat of uit bed probeert te komen of iets wilt oppakken. Hoe komt dat toch? En vooral en het meest belangrijke hierin, hoe voorkomen we dit? Wat zijn de oorzaken van rugklachten? Een slechte houding: Langdurig zitten met een gebogen rug kan spanning veroorzaken. Spierzwakte: Onvoldoende ontwikkelde rug- en buikspieren kunnen de rug minder goed ondersteunen. Overbelasting: Tillen van zware objecten zonder juiste techniek kan leiden tot overbelasting van de rugspieren. Onze leeftijd: Veroudering kan leiden tot slijtage van de tussenwervelschijven en gewrichten, wat rugklachten kan veroorzaken. Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen en zwemmen, kan de rugspieren versterken Goede houding: Let op je houding tijdens zitten, staan en tillen. Stressmanagement: Stress kan bijdragen aan spierspanning, dus het beheersen van stress kan helpen.   Hoe kun je de rugklachten nu het beste voorkomen of verlichten? Pilates en verschillende vormen van yoga zorgen er voor dat je weet hoe je je rug op de juist manier kan inzetten. Het rekken en strekken versterkt de rug en het geeft verlichting bij pijn. Pilates is een methode, specifiek gericht op het trainen van de rug. Het is een uniek systeem van oefeningen voor een goede lichaamshouding en een goede ademhaling. Daarbij werk je aan het ontwikkelen van sterke èn soepele spieren zonder spierpijn of blessures.    Oefeningen voor rugklachten: Bruggetje: Verbetert de stabiliteit van de rug. Lig op de rug en til de heupen op, terwijl de schouders en voeten op de grond blijven. Knie-naar-borst stretch: Helpt de onderrug te ontspannen. Lig op de rug, trek afwisselend één knie naar de borst en houd vast. Kattenrug- en kamelenoefening: Verbetert de flexibiliteit en mobiliteit van de wervelkolom. Ga op handen en knieën, maak afwisselend een bolle rug (kattenrug) en holle rug (kamelenbult). Zijwaartse rek: Strekt de zijwaartse spieren van de rug. Sta rechtop, til één arm omhoog en leun naar de tegenovergestelde zijde. Herhaal aan beide zijden. Piriformis stretch: Verlicht spanning in de bilspieren en onderrug. Ga op de rug liggen, kruis het ene been over het andere en trek de knieën naar de borst. Soepeler en meer in balans! Het geeft je lichamelijke kracht, controle en souplesse. En daarnaast geeft het innerlijke bewustwording en evenwicht. Voor een soepel lijf en een natuurlijke, rechte lichaamshouding. Kom langs en ervaar het zelf!   Probeer ons 4 weken uit en ervaar hoe wij je kunnen helpen met jouw rugklachten.   Start jouw proefperiode »  

Fit de Piste op: Voorbereiding op de Wintersport

Of je nu een doorgewinterde skiër bent of van plan bent om voor het eerst de piste op te gaan, een goede voorbereiding is essentieel. Bij Amstelhof geloven we in het belang van een allround fitnessniveau om het maximale uit je wintersportervaring te halen. In deze blogpost delen we tips en specifieke trainingen om je lichaam voor te bereiden op de uitdagingen van de bergen. 1. Cardio voor Uithoudingsvermogen: Wintersporten, zoals skiën en snowboarden, vereisen een goede cardiovasculaire conditie. Met intensieve intervaltrainingen op de loopband, fiets of roeimachine kun je je uithoudingsvermogen verbeteren. Denk aan korte periodes van hoge intensiteit gevolgd door rustige herstelperiodes. 2. Benen Sterker Maken: Je benen zijn de basis tijdens wintersportactiviteiten. Versterk je dijen en bilspieren met oefeningen zoals squats, lunges en leg presses. Deze spiergroepen zijn cruciaal voor stabiliteit en controle tijdens het afdalen van de hellingen. 3. Core Stability voor Balans: Een sterke core is van onschatbare waarde op de piste. Voeg oefeningen toe zoals planken, Russian twists en medicine ball slams om je core stability te verbeteren. Dit helpt bij het behouden van evenwicht, vooral op ongelijk terrein. 4. Flexibiliteit en Stretching: Wintersportbewegingen vereisen een goede flexibiliteit. Voeg regelmatig stretching toe aan je routine, gericht op hamstrings, quadriceps en heupbuigers. Yoga kan ook een geweldige manier zijn om flexibiliteit te verbeteren en spieren te ontspannen na een dag op de hellingen. 5. Functionele Training: Simuleer bewegingen die je op de piste zult maken. Denk aan zijwaartse bewegingen, springen en draaien. Voeg functionele training toe, zoals bosu ball oefeningen, om je lichaam voor te bereiden op onvoorspelbare bewegingen. 6. Verbeter je Balans: Balans is cruciaal bij wintersporten. Train op één been staan, voeg balanskussens toe aan oefeningen of gebruik een balance board om je stabiliteit te verbeteren. 7. Cardio- en Krachtcombinaties: Voer trainingen uit die zowel cardio als kracht combineren, zoals circuittrainingen. Hierdoor bootst je training de variëteit aan bewegingen na die je op de piste tegenkomt. Met deze voorbereiding ben je niet alleen klaar voor de fysieke uitdagingen van de wintersport, maar verminder je ook het risico op blessures. Bij Amstelhof kunnen onze fitcoaches je helpen bij het opstellen van een op maat gemaakt trainingsprogramma. Of je nu een doorgewinterde skiër bent of net begint, investeer in je fysieke voorbereiding en maak het meeste uit je tijd op de piste! Probeer ons nu 4 weken uit met de Proefperiode. We zien je graag! Start jouw proefperiode »  

Winter, weerstand en sporten

De kou grijpt om zich heen, iedereen lijkt van slag, rillingen trekken over je lichaam. Het is een kakofonie van gekuch, gesnotter, en griepgeruchten, waardoor sporten op de achtergrond raakt. Hoe handhaaf je je weerstand in deze tijden? Is het verstandig om te sporten terwijl je snuft? En hoe behoud je je motivatie? Je bent niet alleen; veel mensen ervaren dit. In de warmte van je bed liggen, maakt het soms onaantrekkelijk om eruit te komen, laat staan ​​om te gaan sporten. Helaas verdwijnt dat extra kilootje niet vanzelf. Het vergt wellicht wat moed om je om te kleden en naar de sportschool te gaan, maar je zult merken dat je achteraf blij bent. Voorkomen of genezen? Sporten kan helpen om een griepje te voorkomen. Slechts een half uurtje beweging per dag kan al je conditie verbeteren, stress verminderen en zorgen voor een betere nachtrust, wat weer gunstig is voor je weerstand. Het gaat hierbij vooral om lichte inspanning; intensief trainen, zoals marathons, kan contraproductief zijn. Na een training is goed herstel essentieel. Bij een milde verkoudheid kan sporten juist verlichting bieden, maar bij een echte griep is het beter je lichaam te laten herstellen zonder extra belasting. Onderzoek toont aan dat drie tot zes uur sporten per week optimaal is voor je weerstand. Overschrijd je dat, dan neemt het risico op verkoudheid toe. Wat te doen voor een goede weerstand? De sleutel tot een sterke weerstand ligt in een gebalanceerde levensstijl: goede voeding, voldoende rust, hygiëne, en beweging. Denk aan je fruitinname en gebruik je gezond verstand. Kortom, het draait allemaal om balans! Wil je je weerstand versterken? Probeer ons nu 4 weken uit met de Proefperiode. De ideale manier om onze sfeer en faciliteiten zelf te ervaren. We zien je graag! Start jouw proefperiode »  

5 Tips voor Hoe Je Dit Jaar Wél Je Goede Voornemens Volhoudt

Het begin van het jaar komt vaak met een golf van goede voornemens, met als koploper het streven naar een gezondere levensstijl. We starten vol enthousiasme met fitnessdoelen en gezondere gewoonten, maar ergens halverwege het jaar lijken die goede voornemens vaak te vervagen. Hoe zorg je ervoor dat dit jaar anders is? Hier zijn vijf waardevolle tips om je te helpen je goede voornemens vol te houden. 1. Stel Realistische Doelen Een van de voornaamste redenen waarom goede voornemens vaak falen, is het stellen van onrealistische doelen. Maak je doelen specifiek, meetbaar en haalbaar. In plaats van te zeggen dat je elke dag naar de sportschool gaat, begin met twee tot drie keer per week en bouw het geleidelijk op. Realistische doelen zijn de sleutel tot langdurig succes. 2. Maak het Plezierig Maak van je fitnessroutine geen verplichting, maar een plezierige ervaring. Kies activiteiten die je leuk vindt. Als je een hekel hebt aan hardlopen, probeer dan groepslessen, zwemmen of krachttraining. Plezier hebben in wat je doet, maakt het gemakkelijker om je routine vast te houden. 3. Vind een Trainingsmaatje Samen sporten maakt de ervaring niet alleen socialer, maar ook motiverender. Vind een vriend, familielid of collega die vergelijkbare doelen heeft en maak samen plannen. Een trainingsmaatje kan niet alleen zorgen voor gezelligheid, maar ook voor de nodige motivatie op de dagen dat je het even niet ziet zitten. 4. Beloon Jezelf Onderweg Stel beloningen in voor jezelf op verschillende mijlpalen. Denk aan kleine traktaties zoals een ontspannende massage na een maand regelmatig sporten. Het belonen van je inspanningen maakt het behalen van doelen leuker en motiveert je om door te zetten. 5. Plan en Prioriteer Integreer je fitnessdoelen in je dagelijkse schema. Maak van je sportsessies afspraken die je niet zomaar kunt afzeggen. Door tijd te reserveren voor lichaamsbeweging en het als een prioriteit te beschouwen, wordt het gemakkelijker om consistent te blijven. Dit jaar is het jaar waarin je jouw goede voornemens gaat waarmaken. Met realistische doelen, plezierige activiteiten, een trainingsmaatje, beloningen en een goede planning, ben je goed op weg naar een gezondere en actievere levensstijl. Het is nooit te laat om te beginnen, dus laten we samen werken aan een fittere versie van onszelf! Extra tip: wij helpen je in 4 weken op weg! Bij Amstelhof heb je altijd toegang tot alle unieke faciliteiten waaronder: fitness, groepslessen, zwembad, sauna, stoombad, tennis en squash. Ga voor jouw sportieve doel(en) of neem een heerlijk momentje voor jezelf in de wellness. Start jouw proefperiode »  

De Voordelen van Yoga: Balans voor Lichaam en Geest

Yoga is een oude praktijk die niet alleen fysieke voordelen biedt, maar ook helpt bij het bereiken van innerlijke rust en mentale helderheid. Of je nu een beginnende yogi bent of al jarenlang beoefenaar, de dagelijkse beoefening van yoga kan een grote impact hebben op je lichaam en geest. In deze blogpost verkennen we de vele voordelen van yoga en waarom het een waardevolle aanvulling kan zijn op je dagelijkse routine.   Wat gebeurt er met je lichaam als je iedere dag yoga doet? Als je elke dag yoga beoefent, zal je lichaam hier positief op reageren. Allereerst zal je merken dat je flexibiliteit toeneemt. Yoga omvat verschillende houdingen en strekoefeningen die je spieren oprekken en je gewrichten versoepelen. Dit kan helpen bij het verminderen van stijfheid en het vergroten van je bewegingsbereik. Bovendien versterkt yoga je spieren op een andere manier dan traditionele krachttraining. Terwijl je stabiliteits- en evenwichtshoudingen uitvoert, werk je aan het opbouwen van kracht in je kernspieren, armen, benen en rug. Deze toegenomen spierkracht kan bijdragen aan een betere lichaamshouding en helpt blessures te voorkomen.   Wat voor lichaam krijg je van yoga? Yoga helpt je om een sterk, flexibel en evenwichtig lichaam te ontwikkelen. Door regelmatige beoefening kunnen yogi's een slank en getoned lichaam krijgen. Hoewel yoga niet gericht is op gewichtsverlies, kan het bijdragen aan een gezond lichaamsgewicht. Het verhoogt de stofwisseling, verbetert de spijsvertering en kan zelfs helpen om eetbuien te verminderen. Naast de fysieke aspecten heeft yoga ook invloed op je mentale gesteldheid. Het beoefenen van yoga kan bijdragen aan stressvermindering, het verminderen van angstgevoelens en het verbeteren van je algehele welzijn. Door regelmatig yoga te doen, kun je een betere balans vinden tussen lichaam en geest.   Wat brengt yoga je? Yoga biedt talloze voordelen die verder gaan dan alleen fysieke veranderingen. Het helpt je om in het moment te leven en bewust te worden van je ademhaling en lichaamssensaties. Dit bevordert mindfulness en helpt je om stress los te laten. Daarnaast kan yoga ook je concentratie en focus verbeteren. De combinatie van fysieke inspanning en mentale rust in yoga helpt om de geest te kalmeren en de gedachtenstroom te verminderen. Dit kan leiden tot een verhoogd gevoel van innerlijke rust en kalmte. Wil je met yoga te beginnen of je yoga-ervaring naar een hoger niveau te tillen? Bij Amstelhof kun je meer informatie vinden over yogalessen en -programma's. We bieden een breed scala aan lessen die geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderde beoefenaars. Bekijk ook het lessenoverzicht om te zien welke opties er zijn. Vergeet niet dat yoga niet alleen om de fysieke aspecten gaat. Wellness is een integraal onderdeel van yoga, en bij Amstelhof kun je genieten van de heerlijke wellness faciliteiten, waaronder een zwembad, om je ontspanning en herstel te ondersteunen. Als je nieuwsgierig bent naar wat yoga voor jou kan betekenen, biedt Amstelhof ook een 4 weken proefperiode, zodat je kunt ervaren of yoga bij jou past. Conclusie: Yoga is niet alleen een fysieke oefening, maar een holistische praktijk die talloze voordelen biedt voor zowel lichaam als geest. Door regelmatig yoga te beoefenen, kun je je flexibiliteit vergroten, spierkracht opbouwen en een gevoel van innerlijke rust en kalmte bereiken. Als je geïnteresseerd bent in yoga, kijk dan eens naar de mogelijkheden bij Amstelhof en ontdek hoe yoga jouw welzijn kan verbeteren.

5 oefeningen voor sterke benen

Wil jij sterke, gespierde benen? Dan zijn deze vijf oefeningen perfect:  1. Wall sit Ga met je rug tegen een muur of boom staan. Zak rustig door je knieën. Zet je voeten een stapje naar voren, een heupbreedte uit elkaar. Je zit zoals je op een stoel zou zitten, maar dan tegen de muur, je knieën in een hoek van 90 graden. Houd vol! 2. Lunge Sta rechtop met je benen op heupwijdte uit elkaar. Leg beide handen op je heupen. Span je buikspieren aan zodat je je rug rechtop houdt. Doe met één voet een grote stap naar voren. Hoe langer je bent, hoe groter je stap is. Je achterste voet til je iets op, zodat je teen de vloer nog aanraakt maar je hiel niet meer. Buig beide knieën tegelijk. Het doel is om beide knieën te laten stoppen in een hoek van 90 graden. Zorg ervoor dat je voorste knie altijd in lijn blijft met je voet, nooit er overheen. De knie van je achterste been raakt nagenoeg de vloer. Blijf een paar seconden in deze houding staan en lift vervolgens jezelf weer op om weer in de beginpositie te komen. Herhaal de lunge met het andere been.   via GIPHY   3. Squat Plaats je voeten net iets breder dan schouderbreedte, je tenen mogen licht naar buiten wijzen. Houd je rug recht en sta met licht gebogen knieën. Zak langzaam door je knieën totdat je knieën ongeveer een hoek van 90 graden hebben en je bovenbenen parallel aan de grond zijn. Blijf hierbij recht vooruit kijken, houd je rug recht en beweeg je heupen naar achter (een beetje alsof je op een stoel gaat zitten). Zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Kom terug omhoog in de uitgangspositie.    via GIPHY 4. Side squat Stap met je rechtervoet opzij, zodat je benen wijd staan. Zak dan door je rechterbeen en houdt je linkerbeen gestrekt. Kom weer omhoog en verplaats je gewicht naar je linkerbeen. Zak daar doorheen terwijl je je rechterbeen gestrekt houdt. Deze side squat kun je ook uitvoeren zonder gestrekte benen. via GIPHY 5. Burpee Ga staan met je benen iets uit elkaar. Zak door je benen - een soort squatbeweging maar dan verder - en breng je handen naar de grond. Spring naar achteren zodat je in een plankpositie komt te staan. Laat je gecontroleerd door je armen zakken: de push-up. Zorg dat je borst de grond raakt. Spring met je benen terug naar je handen zodat je weer in hurkzit komt. Spring omhoog met gestrekte benen en armen in de lucht. via GIPHY Heb je meer begeleiding nodig? Start jouw 4 weken proefperiode of ga 10 of 20 weken met één van onze coaches aan de slag. Op naar die sterke benen!

8 tips om beter in slaap te kunnen vallen

Slaapgebrek kan niet alleen vervelend zijn, maar kan ook invloed hebben op het slaapritme en de stemming van een persoon. Het kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en stress. Om een goede nachtrust te bevorderen, zijn er acht belangrijke tips die kunnen helpen. 1 | Verkeerd licht Van nature maakt het lichaam Melatonine aan. Dit is het slaaphormoon dat het dag- en nachtritme van jouw lichaam bepaalt. Zodra het donker wordt, wordt deze stof automatisch aangemaakt. Ons lichaamstemperatuur daalt dan waardoor ons lichaam weet dat het nacht is en gaat rusten. Door de stof Melatonine die dan in ons bloed terecht komt, worden we langzaam rustig en vallen we in slaap. Het is logisch dat fel licht dit proces flink in de weg staat. Dim de lampen in je kamer zodat je lichaam al rustig kan wennen aan het minder felle licht. Ook de mobiele telefoons en laptops zijn een boosdoener voor het slapen gaan. Wanneer je tot de late uurtjes druk bezig bent met je telefoon, zal je merken dat je totaal niet in slaap kunt komen. Hier heeft Apple bijvoorbeeld iets voor bedacht. In deze blog lees je hoe je makkelijker in slaap valt met de nieuwe functie op de Iphone. Zodra het 's ochtends weer licht wordt, stopt de productie van Melatonine en worden we weer fit en uitgerust wakker. 2 | Weg met die telefoon Nu we het toch over de mobiele telefoons hebben, het beste is om deze helemaal niet te gebruiken voor het slapen gaan. We zijn het er vast over eens dat het gebruik hiervan voor het slapen alleen maar negatieve werkingen met zich mee brengt. Je lichaam heeft rust nodig. Daarnaast kun je alles wat je nog wilt zien, liken en lezen op social media ook de volgende morgen doen wanneer je een goede nacht hebt geslapen. Maar wist je dat de straling van de telefoon ook erg slecht voor je is? Zeker als je je mobiel 's nachts onder je kussen legt of pal naast je bed op het nachtkastje. Leg je mobiel daarom aan de andere kant van de kamer aan de lader. En nu denk je vast, ''Maar ik moet mijn wekker voor de volgende dag zetten''. No problemo. Zet het volume van de wekker op maximaal, hierdoor wordt je vast wel wakker. En je bent verplicht om direct uit bed te gaan om je wekker uit te zetten! 3 | De temperatuur De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 16 en 21 graden, hoewel dit voor iedereen anders kan zijn. Zet de verwarming lager of helemaal uit of zet juist het raam op een kier om frisse lucht binnen te laten. 4 | Donkere kamer Lekker slapen doe je in het donker. Misschien merk je dit zelf ook, maar in een donkere kamer slapen de meeste mensen sneller en veel dieper. Ook dit heeft weer te maken met het slaaphormoon Melatonine. Is jouw kamer niet donker genoeg? Probeer het dan met donkere gordijnen of koop een slaapmasker! 5 | Actief zijn  De beste tijden om te gaan sporten indien je beter in slaap wilt vallen, is ongeveer drie uur voor het slapen gaan. Vlak voor het slapen sporten is geen goed idee. Hierdoor blijft je lichaamstemperatuur hoog waardoor je moeilijker in slaap valt. 6 | Cafeïne Nee, nee, nee! Dit spreekt natuurlijk voor zich. Cafeïne voor het slapen gaan is echt een no go. Denk aan een Pre Workout, cola, koffie, donkere thee en zelfs chocolade. Eigenlijk zorgt Cafeïne ervoor dat het lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Dit hormoon staat erom bekend dat het energie aan je lichaam geeft. Om wakker te worden is cafeïne een prima middel, maar voor het slapen gaan kun je een kopje koffie of de overheerlijke chocolaatjes beter laten staan.  7 | Stimulerende voeding Door het stofje triptofaan voel je je plezierig en een beetje slaperig. Het zit in veel voedingswaren zoals bananen, dadels, melk, tonijn, notenpasta en yoghurt. Eet dit een half uur voordat je gaat slapen en hopelijk ben je dan rustig genoeg om goed in slaap te kunnen vallen. 8 | Stress Stress is natuurlijk nooit goed. Maar heb je echt last van stress, dan is het raadzaam om daar iets aan te doen. Stress heeft namelijk veel invloed op jouw nachtrust. Want wanneer je overdag onrustig bent, dan ben je dit 's nachts vaak ook. Hoe langer je met al dat stress rondloopt, hoe slechter je slaapritme zal zijn. Kom tot rust en lees een boek, beweeg en zoek naar iets waar jij rustig van wordt. Wat je natuurlijk ook kunt doen is voor het slapen gaan nog even heerlijk genieten in onze wellness. Trek wat baantjes in het zwembad of komt tot rust in de whirlpool, de sauna of het stoombad.  Hopelijk heb jij iets aan deze tips en slaap jij vanavond als een engeltje zodat je morgen fris en fruitig wakker wordt! Bekijk hier een volledig overzicht van alle blogs

6 tips om je snel fit te voelen

Heb je een matige conditie, ben je snel moe, zie je er tegenop om dingen te ondernemen? Gebruik deze 6 tips om je snel fit te voelen. 1. Wandel na het eten Word je fitter van een stukje wandelen? Een dagelijkse wandeling na de lunch of het diner doet meer voor je lichaam dan je denkt. 20 tot 30 minuten wandelen na het eten verbetert niet alleen je conditie en je bloedsuikerspiegel, je valt er ook nog van af. Uit onderzoek blijkt dat wandelen net zo effectief kan zijn als stevig sporten, mits je echt vijf tot zes keer per week wandelt. 2. Doe push-ups Opdrukken is één van de beste en simpelste oefeningen die je kunt doen. Push-ups zijn niet alleen goed voor armen en benen, je versterkt er ook je buik- en borstspieren mee. En wist je dat je ook je bekken ermee traint? Is het in het begin te zwaar, hou je knieën dan op de vloer of druk jezelf op vanaf de bedrand. 3. Sport dagelijks 10 minuten Je moet dagelijks een half uur flink bewegen, zo luidt de regel. Maar nieuwe onderzoeken tonen aan dat dagelijks tien minuten intensief sporten net zo goed werkt. Met intervaltraining wissel je korte, intensieve inspanningen van telkens één minuut af met korte periodes van rustig bewegen. Dat kun je bij elke vorm van sport toepassen. 4. Haal meer uit je leefstijl Wie geen tijd heeft om te sporten, moet elke mogelijkheid aangrijpen om meer te bewegen. Eén paar keer per week de trap nemen in plaats van de lift helpt niet of nauwelijks, het gaat erom dat je bewegen onderdeel maakt van je leefstijl. En meestal doe je ongemerkt al dingen die gezond zijn. Geef die gewoontes voorrang. 5. Eet slim en voel je fit Verkeerd eten kan je behoorlijk uitputten. Eet je veel zoete dingen, dan vertoont je bloedsuikerspiegel flinke pieken en dalen en dat is behoorlijk vermoeiend. Begin je al met een ontbijt met witmeelproducten, vruchtensap en zoet beleg, dan kun je daar de hele dag last van houden. Als je lijf na zo'n ontbijt de piek aan suikers heeft weggewerkt, krijg je door de erop volgende lage bloedsuikerspiegel weer snel trek in iets zoets. Je krijgt meer energie door gezonder te eten en zoete dingen te laten staan. Met een goed ontbijt maak je al een prima start. 6. Pak stress aan Chronische stress is op veel manieren slecht voor je lichaam en je wordt er onnodig moe van. Een meer ontspannen gevoel krijg je door de stress op meerdere fronten aan te pakken: met sporten, yoga, voldoende slaap, gezond eten en minder jakkeren kom je al een heel eind. Bekijk hier een volledig overzicht van alle blogs

Dikke stress

Iedereen is druk op het werk, heeft te weinig tijd voor de boodschappen, het huis moet schoon, tussendoor zijn er nog de sociale verplichtingen, geen tijd om daarnaast ook nog gezond te koken, niet goed of helemaal niet sporten, te weinig slapen en naast dat alles moet je ook nog de kinderen opvoeden. Waar halen wij toch de tijd vandaan?  Onze coaches stellen dan ook vaak de vraag ‘hoe is het nou eigenlijk met je’? In veel van de gevallen krijgen zij het antwoord terug ‘ja druk, erg druk!’ In onze huidige maatschappij is iedereen namelijk druk, druk, druk. Het lijkt wel alsof het er tegenwoordig gewoon bij hoort. Sommige mensen functioneren goed onder stress, anderen zijn hier echter heel gevoelig voor. Naast het mentale aspect is stress namelijk een aanslag op je fysieke gesteldheid. Wat doet stress nou eigenlijk met het lichaam? Stresshormoon Wanneer je stress hebt maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dat is normaal, maar wanneer je té veel stress hebt, kan dat schadelijk zijn. Je kunt bovendien meer of minder gevoelig zijn voor het schadelijke effect van deze stresshormonen op je lichaam en geest. Dat is genetisch bepaald. Als je hier gevoelig voor bent, kan het leiden tot een ongunstige lichaamssamenstelling, zoals meer vet en minder spieren. Een te hoog cortisolgehalte zie je vaak terug in vetopslag rond het middel. Sommige variaties in genetische aanleg kunnen ook nog eens leiden tot een hogere bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en wellicht tot een burn-out. Stress en afvallen, geen goede combinatie! Hoor jij ook weleens om je heen dat mensen door stress zijn afgevallen? Dat kan zeker, maar het doet niets met het vetpercentage in je lichaam, dat neemt niet af. Je verliest kilo’s omdat je een gedeelte van je spiermassa verliest. Dit alles zorgt ervoor dat je wél gewicht kwijtraakt, maar dat je lichaam nog steeds vormeloos is, door het gebrek aan spierweefsel. Met enkele veranderingen in je levensstijl kun je de kans op stress verlagen. Wij helpen je alvast met een aantal handvatten. 5 tips voor een gezonde leefstijl -> Zorg voor voldoende slaap: 8 uur per nacht -> Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: 30 minuten per dag -> Neem je rustmomenten, ga lekker naar de sauna, het  zwembad, de bioscoop -> Eet geen suiker, maar probeer je koolhydraten te halen uit gezonde producten, zoals quinoa, zilvervliesrijst, havermout en zoete aardappel -> Eet voldoende goede vetten, bijvoorbeeld die uit noten, avocado of zalm

In 3 stappen een nieuwe start

Weer een jaar voorbij, dat gaat sneller dan je denkt! Daarom gaan we ook niet morgen, maar vandaag nog beginnen met een nieuwe start. De knop om en helemaal voor je doelen gaan. Want met op de bank blijven hangen gaat het niet lukken (anders willen wij het geheim weten).   1. Maak een plan Vorig jaar had je misschien wel hetzelfde plan. Helaas vliegt een jaar zo voorbij. Hè verdorie, weer niet gelukt. Wat is er niet gelukt en waarom niet? Schrijf het op. Waar ben je wél blij mee en wat heb je wél behaald? Schrijf dit ook op. Stel een plan op dat je makkelijk kunt volhouden en waar je ook plezier in hebt. Begin bijvoorbeeld met ‘Ik wil elke week op maandag en donderdag sporten.’ Gaat dat goed? Dan kan je er altijd nog één of meerdere dagen aan vast plakken. Het moet in je ritme komen. Als dat eenmaal goed zit gaat de rest vanzelf.   2. Bepaal je doel Sterker worden of afvallen zijn redelijk brede doelen en daardoor soms te groot om in één keer aan te pakken. Een coach kan jou goed helpen om haalbare doelen op te stellen. Het JouwFiguur programma is hier ideaal voor (link naar JF Programma). Samen kunnen jullie bepalen wat ‘sterker’ voor jou betekent en wat het doel om afvallen inhoudt. Samen met de coach kun je coach- en weegmomenten inplannen om zo je progressie bij te houden. Zo weet je gelijk hoe je spiermassa en vetpercentage ervoor staan. Handig voor je doelstellingen dus! Het fijne aan het volgen van een programma met een coach is dat je weet dat je in 10 of 20 weken aan een doel kunt werken. Zo weet je waar je start, waar je op de helft zit en waar je uiteindelijk wilt komen aan het eind van je programma. Uiteraard is het de bedoeling dat je het daarna volhoudt! Die coach kan jou net dat extra zetje geven.  3. Voer het uit De planning is gemaakt, het doel bepaald. Nu nog even uitvoeren! En dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. “Vandaag heb ik geen zin, ik begin volgende week wel.” Gelukkig helpen de afspraken met je coach jou hierbij. Als je weet dat je volgende week weer bij je coach moet wegen en meten, ga jij vandaag echt wel even sporten! Of kleine dingen zoals je sportkleding van te voren klaar te leggen, sportmomenten in je agenda in te plannen, lesjes te reserveren, werken allemaal als extra motivatie!  Dus waar wacht je nog op? Hup van de bank af, haal die sportschoenen van boven en kom in beweging. De nieuwe start begint vandaag en niet morgen. Plan nu nog jouw 10 of 20 weken programma in   Ja! dat wil ik »   Bekijk hier alle blogs >

7 tips om (weer) te sporten

Je sport minder dan dat je eigenlijk zou willen. Het waarom van dit fenomeen hoeven we ons niet af te vragen. Geen zin, geen tijd, te warm, te koud, het kost teveel tijd, noem maar op....er is altijd wel een smoesje te bedenken. Geen excuses, sporten! Zeker in deze tijd is het zeer belangrijk om te werken aan een gezonde leefstijl. Wij zetten 7 tips voor je op een rij: 1. Zoek iets wat jij leuk vind Ben je niet het type dat gaat staan zweten in een groepsles? Doe dit dan ook niet! Het moet niet voelen als een verplichting. Vind je het leuk om te doen, of weet je dat je het fijn vind naderhand? Dat motiveert veel beter! 2. Motiveer elkaar Alleen is maar alleen. Het is altijd prettig om mensen te motiveren en om gemotiveerd te worden. Als dit bestaande vrienden zijn is dat natuurlijk leuk maar ook mensen in de sportschool zelf kunnen een motivatie vormen. Wanneer je vaker mee doet aan groepslessen kom je vanzelf in contact. Dit maakt je avondje sportschool een stuk aangenamer! 3. Wees reëel Je kunt jezelf voornemen om iedere week vijf avonden de sporten, maar we weten allebei dat dit niet gaat gebeuren. Kijk naar je planning en pas je sportschema hierop aan. Wees ook reëel met je doelstelling. Vijf kilo per week is niet haalbaar. Hoe sneller je afvalt, hoe sneller het er ook weer bij aan komt. Wees realistisch. Liever een langdurige goede levensstijl dan twee weken slank. 4. Direct sporten Een lange werkdag, en dan s' avonds geen puf meer. Zorg dat je gaat sporten voordat je op de bank beland. Bijvoorbeeld direct uit je werk. Sportspullen en een extra banaan mee, na je werk direct door. Op die manier hoef je de deur niet meer uit en heb je de hele avond voor jezelf. Bijkomend voordeel: Rond die tijd is de sportschool het rustigst! 5. Alles is beter dan niets Een half uurtje sporten voelt toch ook gewoon beter dan een uur bankhangen? Nou, wat let je! Ook een blokje om na het eten is beter dan niets. 6. Zorg voor voldoende sportkleding Niets is zo ergerlijk als erachter komen dat je sportkleding niet schoon is, terwijl jij je net had ingesteld op die leuke groepsles. Zorg ervoor dat je altijd ready-to-go kunt zijn. Je vast omkleden is sowieso vaak een motivatie-factor. Want tja, stel je voor je hebt je helemaal voor niets in die strakke sportbh gewurmd! 7. Beloon jezelf Wees lief voor jezelf. Heb je goed je best gedaan? Gun jezelf dan ook dat toetje. Niet de hele bak leegeten hé. Heb je weer nieuwe energie gekregen om het sporten op te pakken? Wij helpen je! Probeer Amstelhof nú 4 weken uit »   Bekijk alle blogs >

4 tips bij gebruik van de sauna

Van een bezoekje aan de sauna kun je zo opkappen, zeker in deze donkere wintermaanden. Wij geven je 4 tips bij gebruik van de sauna. Zeker handig als je nog nooit in de sauna bent geweest. Tip 1: Welke bank is het beste om mee te beginnen in de sauna?  Dat hangt er o.a. vanaf of je last hebt van een droge of gevoelige huid. Vaak is dit vaak het geval wanneer je voor het eerst, of de eerste paar keer de sauna bezoekt. Wanneer je last hebt van gevoelige huid, neem dan plaats op de middelste bank in de sauna. Als je meteen helemaal bovenaan gaat zitten, dan kan er door de extreme warmte een ongenaam branderig gevoel ontstaan, vooral in je gezicht, bij je schouder, in je neus of onder je vingernagels. Dat gaat meestal redelijks snel weer over. Blijf zolang op de middelste bank liggen totdat je begint te zweten. In de regel is het mogelijk onaangename gevoel dan verdwenen. Ga daarna helemaal naar boven op het hoogste niveau. Tip 2: Wat te doen bij een branderig gevoel in de sauna?  Om het branderige gevoel op gevoelige delen van je huid te voorkomen, kun je voordat je de sauna in gaat de gevoelige plekken nat maken met water. Als je echt heerlijk de hitte wilt ervaren en als je geen last hebt van een gevoelige huid, ga dan meteen op de bovenste bank liggen. Rek je helemaal uit en laat je hele oppervlak gelijkmatig met de stralingswarmte doorstromen. Op die manier kan elk spiervezeltje ontspannen. Blijf ongeveer tien tot twaalf minuten liggen in deze uitgerekte positie. Tip 3: Kun je beter zitten of liggen in de sauna?  Of je nu blijft zitten of gaat liggen, het belangrijkste is dat de temperatuur goed is. Blijf met je hele lichaam in dezelfde temperatuurzone, zodat de warmte-instraling gelijkmatig verdeeld wordt over het gehele lichaamsoppervlak. Dat lukt het beste als je ligt. Daarbij maakt het niet uit of je op je buik of rug ligt. Op die manier kun je optimaal ontspannen en wordt je bloedsomloop minimaal belast. Tip 4: Wat te doen bij een benauwd gevoel in de sauna?  Veel beginners hebben er last van, vooral als ze meteen op de bovenste bank direct onder het saunaplafond gaan liggen. Merk je dat je opeens last krijgt van een benauwd gevoel? Ga in dat geval rechtop zitten. Trek je benen naar je lichaam toe, zodat je hele lichaam zich in dezelfde temperatuurzone bevindt en dat het bloed niet in je benen zakt. Wat je bij opkomende benauwdheid niet moet doen is een normale zithouding aanhouden, waarbij je hoofd naar voren hangt. Dan verzamelt er zich namelijk te veel bloed in je benen en wordt je hoofd onvoldoende van bloed voorzien. Wil je de aankomende (koude) maanden lekker ontspannen bij Amstelhof? Probeer onze sport & wellness faciliteiten nú 4 weken uit met onze proefperiode. Tot snel op de Club! Bekijk de Proefperiode »  

Wat en waarom aan de XCORE?

XCORE, een les waarbij je een rode buis gebruikt. In de rode buis zit grit en dat beweeg je van deksel naar deksel, zo simpel is het. Nou oke, wij geven toe, misschien niet heel erg simpel… Maar wel erg leuk! Vooral ook heel erg goed. Waarom? Dat leggen wij je uit! Core training De naam verraadt het al een beetje. XCORE staat voor Xtreme CORE training. Je traint dus voornamelijk je core (oftewel je buik en rugspieren). Je core is misschien wel het belangrijkste deel van je lichaam, hier komen alle bewegingen vandaan en het wordt altijd wel in een les genoemd. Bij de BodyPump benoem ik het in ieder geval vaak. Als je bij een squat niet je core aanspant, zit de kans er groot in dat je snel last krijgt van je onderrug en dat wil niemand! Uithoudingsvermogen Door de bewegingen die je maakt met gebruik van grote spiergroepen stijgt je hartfrequentie direct. Omdat er vrij weinig pauze tussen de bewegingen zit, blijft de hartslag vrij constant. Zo wordt je uithoudingsvermogen beter zodat vetstofwisseling kan plaatsvinden (dan moet je de les wel zeker 20 minuten volhouden). Je beweegt namelijk niet alleen de buik, er wordt ook veel gebruik gemaakt van sprongen, benen liften en van alles en nog wat. Kracht Omdat je met XCORE traint met vrije gewichten heb je veel variatie mogelijkheden en omdat het grit in de buis de hele tijd in beweging blijft, geeft dat nog meer voordelen. De buis heb je in drie verschillende maten, in verschillende gewichtsklasse, dus er zit voor iedereen wat bij. Het meest positieve effect ontstaat aan het einde van de beweging. De bewegende massa in de buis schiet door en tijdens het opvangen van die beweging komt het tot een aanvullende mechanische belasting op de spiervezels. Coördinatie Niet bang worden van dit woordje, het is juist ongelofelijk goed. Alleen niet altijd voor iedereen weggelegd. Nou valt dit bij XCORE nog wel mee. Je beweegt inderdaad je armen en benen en vaak tegelijk. Je coördinatie wordt hierdoor zeker verbeterd. Blessure preventief Als je met gewone gewichten traint, zet je een beweging vaak vast. Hierdoor zou je blessures kunnen krijgen. Omdat er grit zit in de XCORE buis, zet je nooit een beweging vast. Het grit blijft altijd in beweging en dat helpt om blessures te voorkomen. Om die reden wordt XCORE zelfs vaak aangeraden door fysiotherapeuten. Het versterkt niet alleen je spieren maar het versterkt en optimaliseert het structuur van je bindweefsel (ook wel Reactive Impact genoemd). Genoeg voordelen om deze les eens uit te proberen als je dat nog niet gedaan hebt. Het is in ieder geval een hele fijne les waar je zeker weer wat zweetdruppels zal verliezen! Wil je een keer een les meedoen? Kijk snel hier voor de dagen en tijden De lessen zijn inclusief voor leden van Amstelhof. Ben je nog niet lid. Probeer XCORE dan 4 maandje uit met de Proefperiode. Bekijk de Proefperiode »  

Is snoozen ongezond?

Ja! Met deze tips word je in 1 x wakker! Lig je vaak nog zo lekker en wil je nog even snoozen? Niet doen! Je bent dan namelijk net wakker en je lichaam heeft alle processen al aangezet. Als je nu weer in slaap valt worden alle hormonen die je helpen met opstaan vermengd met hormonen die je helpen om in slaap te vallen, daardoor raakt je lichaam helemaal in de war. Met elke druk op de snoozeknop voel je je dus uiteindelijk vermoeider.   NU is het goede moment om je van je snooze-verslaving af te komen. De onderstaande tips zullen je helpen. via GIPHY 1. Zorg dat je prettiger wakker wordt! Dat oorverdovende geluid in de ochtend is natuurlijk alles behalve prettig, maar er zijn manieren om toch met een goed been uit bed te stappen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een leuker wekkergeluid (je favoriete song) of een wake-up light. Ook kun je je kat trainen om je wakker te laten maken, maar deze manier van gewekt worden geeft je geen zekerheid dat je op tijd op je werk verschijnt. Heel lief is het dan weer wel… 2. Zet je wekker later Als je je wekker zo laat mogelijk zet moet je wel je bed uit. Je wilt natuurlijk niet te laat komen op je afspraak. Als je tussen 6.30 en 7.00 drie keer op de snooze-knop drukt, kun je beter je wekker gewoon om 7.00 zetten. Op deze manier heb je langer de tijd om te slapen en heb je geen keus: je moet wel opstaan anders wordt je baas boos. 3. Zet je wekker een paar meter van je vandaan Je kunt je wekker het beste buiten handbereik zetten zodat je je bed wel uit moet om het vreselijke geluid te stoppen. Als je nu eenmaal uit bed bent gekomen is verleiding om weer terug te gaan en nog even verder te snoozen minder groot. Ook kun je deze wekker aanschaffen om er zeker van te zijn dat je niet weer in slaap valt… 4. Visualiseer je ultieme wakker-wordt-moment Als je voordat je gaat slapen al voor jezelf bedenkt hoe laat je wilt opstaan, dan gebeurt dat meestal ook. Je activeert op deze manier je brein dat je lichaam aanstuurt om op dit tijdstip wakker te worden. Denk dus voor het slapengaan nog even aan het tijdstip waarop je wilt ontwaken en het zal je helpen om van de snooze-knop af te blijven. 5. Beloon jezelf! Wat is er nou leuker dan op te staan voor een heerlijk ontbijtje? Zorg ervoor dat je de juiste ingrediënten in huis hebt voor de volgende morgen. Wedden dat jij dan staat te springen om je bed uit te gaan voor bijvoorbeeld overheerlijke pannenkoeken of een dikke omelet? Niks snooze-knop, meteen je bed uit en aanvallen. 6. Bepaal je ritme Probeer eens om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan (ook in het weekend). Na een tijdje raakt je lichaam gewend aan dit ritme en zal het gemakkelijker worden om op te staan zonder al dat gesnooze. 7. Zorg voor voldoende daglicht Opstaan gaat vaak makkelijker als je overdag voldoende daglicht krijgt en ’s avonds juist zo min mogelijk. Je slaap zal verbeteren en daarmee zal het opstaan iets minder zwaar gaan. Yay! En nu je toch tijd over hebt. Pak je sporttas een dag van te voren in. Dan ben je nog sneller bij Amstelhof 😉  Ben je nog niet lid? Probeer Amstelhof nú 4 weken uit met de Proefperiode ⬇   Bekijk de proefperiode »  

Bodypump: de 5 voordelen

Bodypump is ontwikkeld dat iedereen een les kan volgen, je bepaalt zelf je gewicht en je hebt altijd toezicht. Ik vertel je over de voordelen en wie weet zie ik jou binnenkort in een van de lessen!   1. Je traint je hele lichaam Met BodyPump train je dus je hele lichaam. Je begint met de warming up, gevolgd door squats, borst, rug, triceps, biceps, schouders en laten we vooral de lunges niet vergeten. Gevolgd met de buikspieren en de les sluit af met een heerlijke cooling down. Alle spiergroepen komen dus voorbij en geloof me, je gaat ze ook allemaal voelen. Na de les ben je (als het goed is) helemaal bezweet en heb je de dag daarna spierpijn op plekken waarvan je niet wist dat ze er zaten. Die spierpijn wordt minder naarmate je vaker komt.   2. Je bepaalt zelf je gewicht Het is nou eenmaal zo, de een is sterker dan de ander en dan heb je ook nog het verschil tussen mannen en vrouwen. Bij BodyPump bepaal je zelf het gewicht dat je tilt. Maar natuurlijk zijn daar ook de instructeurs voor. Als jij voor het eerst komt zullen zij ongeveer het gewicht bepalen wat jij aan je barbel hangt. Tijdens de les wordt er na elk nummer gezegd of je er wat gewicht van je barbel af mag halen of misschien wel erbij kan doen. Merk je dat het wel heel makkelijk ging.. Dan gooi je die keer erop gewoon nog meer gewicht erbij! Zo simpel is het. Je moet in ieder geval ergens beginnen. Er wordt niet verwacht dat je meteen de eerste les 20 kg boven je hoofd tilt, zolang de oefeningen eerst maar veilig worden uitgevoerd.   3. Je hoeft niet na te denken Er wordt verteld en voorgedaan wat je moet doen, dus jij hoeft het alleen maar na te doen. Bij elke nieuwe oefening wordt uitgelegd hoe je die moet uitvoeren en als een beweging anders moet of je houding niet helemaal veilig is, wordt je daarop gecorrigeerd. Dat is sowieso wel fijn, je hebt dus altijd iemand die je in de gaten houdt. Soms zie ik in de sportschool wel eens mensen met kromme ruggen sporten omdat ze het zelf allemaal willen uitzoeken.. In een groepsles wordt daar zo snel mogelijk wat aan gedaan!   4. Je zult merken dat je sterker wordt Stel je begint met BodyPump en je vindt het leuk (logisch, het is te gek) dan zul je de meeste resultaten boeken als je het 2 a 3 keer in de week gaat doen. Dan zul je ook zeker merken dat je steeds sterker wordt, dat je steeds meer gewicht kan gaan tillen en dat je de les steeds beter onder de knie krijgt. Alleen maar leuk en fijn als je dingen gaat herkennen, want zo kan je je beter op de uitvoering focussen. Ik geef Pump nu drie keer in de week. Tussendoor ben ik wel eens een week op vakantie geweest en toen ik terugkwam en mijn eerste les weer had gegeven… Spierpijn! Doe het meerdere keren in de week en je zult merken dat je lichaam verandert en dat de spierpijn steeds afneemt.   5. Samen trainen is leuker dan alleen Elke keer kijk ik m’n ogen weer uit als de zaal vol staat met allemaal mensen die komen voor BodyPump. Allemaal met één doel: even een heerlijk lesje volgen, zweten en fitter worden. De muziek is fantastisch wat al een hele boost geeft en als je dan omringd staat met een hele boel gemotiveerde mensen kan je er niet omheen. Wat een energie als je dan om je heen kijkt en je bent zeker niet alleen. Je komt uiteraard wel voor jezelf, maar misschien ben je wel samen met een vriend, vriendin of je partner gekomen. We vinden het allemaal leuk, we vinden vaak allerlei dingen tegelijk zwaar en om elkaar er dan doorheen te slepen geeft gewoon een kick Je wilt ook niet opgeven, want dat doet je buurman of buurvrouw ook niet. En een advies van mij: als je door die verzuring heen bijt zul je juist nog meer resultaat boeken!   Weetje? Tijdens een BodyPump les verbrand je tussen de 315 en 555 calorieën per uur. Het is aangetoond dat ervaren deelnemers tot wel 1000 calorieën verbranden onder extreme omstandigheden. Ook na de les blijf je nog calorieën verbranden. Je traint niet alleen kracht, maar ook je uithoudingsvermogen omdat je veel herhalingen maakt. Daarnaast zal BodyPump ook je houding verbeteren en de kracht in je core vergroten. Wie wil dat nou niet? Zie ik je binnenkort in een van de lessen? De lessen zijn inclusief voor leden van Amstelhof. Ben je nog niet lid. Probeer BodyPump dan 4 weken uit met de Proefperiode.   Bekijk de proefperiode » Groetjes, -IK- Deze blog is geschreven door onze collega Isabella Kok.

Workout voor thuis of op vakantie

“Ja ik was op vakantie, dus ik heb drie weken niet gesport.” Geen excuses! Ik heb een trainingsschema voor je samengesteld met oefeningen die geschikt zijn voor thuis en voor op de vakantie, zodat je ook in de vakantie gewoon lekker door kan gaan met trainen. Vorig jaar werd ik namelijk echt gek omdat ik twee weken niet kon sporten. Sommige oefeningen zijn wel fijn om op een matje uit te oefenen. De bedoeling is dat je elke oefening 1 minuut volhoudt, 15 seconde pauze neemt en dan doorgaat naar de volgende. Maar hoe ga ik de tijd bijhouden? Ook daar heb ik aan gedacht! Er is namelijk een hele handige app “SIT” daar kan je invullen hoeveel oefeningen je gaat doen (11), hoe lang je die gaat doen (1 minuut) en hoe lang pauze je wilt (15 secondes). Iedereen klaar? Starten maar! Plank Een lekkere oefening om mee te beginnen. In mijn vorige blog vertelde ik al hoe je deze oefening uit moet voeren. Heb je hem niet gelezen? Leg ik het nog even in het kort uit. Je zorgt ervoor dat je ellebogen onder je schouders zijn geplaatst. Vervolgens stap je naar achter, maak je je benen lang, je buik aanspannen en je billen niet te hoog optillen. Je wilt als het ware één rechte lijn vormen. Daarom kijk je ook naar de grond, want ook je nek telt mee. Wordt dit te zwaar? Knieën aan de vloer. Back extension De buikspieren zijn aangespannen. Gaan we gelijk door naar de buren, de rug. Je komt liggen op je buik, je benen zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Je handen plaats je onder je voorhoofd en dan breng je je bovenrug omhoog. Dit houd je even vast en dan breng je je voorhoofd weer omlaag. Om deze oefening zwaarder te maken kan je je armen voor je uitstrekken. Tijdens deze oefening moet je er op letten dat je de rug niet te hol maakt. Lunges Nee, niet weer die verschrikkelijke lunges! Ja wel, deze oefening is zo goed voor je benen. Voeten heupbreedte en stap een grote stap naar achter met je linker- of rechterbeen. Je stap moet zo groot zijn dat als je beide benen buigt, je voorste knie niet voorbij je enkel is en je twee mooie hoeken van 90 graden hebt. Waar je hier vooral op moet letten, is dat je je bovenlichaam rechtop houdt. Dan train je niet alleen je benen, maar ook nog eens je buik! Als je ervoor kiest om deze workout twee keer achter elkaar te doen, zal ik er voor kiezen om eerst alleen je ene been en dan je andere been te doen voor de extra burn in je benen. Tricep Push Up De gewone push ups slaan we ook echt niet over, maar deze is toch wel even anders. Je handen plaats je namelijk smal op schouderbreedte en als je je lichaam omlaag brengt, houd je de ellebogen zo dicht mogelijk in je zij. Spanning in je buik, je rug lang en je kijkt omlaag. Kan op je tenen, mag ook op je knieën, wordt het iets minder zwaar. Squat Een squat kan altijd! Voeten iets breder dan je heupen, tenen licht naar buiten, billen naar achter en omlaag. Alsof je op een stoel gaat zitten. Zorg ervoor dat je niet te veel naar voren gaat hangen, houd je borst op en een lichte spanning tussen je schouderbladen. Voel je hem niet? Kan je altijd nog laag blijven en pulses maken. Bij pulses kom je een klein stukje omhoog in plaats van helemaal en daarna ga je meteen weer omlaag. Ja jongens, de zomer komt eraan, dus we gaan alles uit de kast halen! Superman Een onwijs goede oefening voor buik en rug. Je komt op handen en knieën (handen onder je schouders, knieën onder je heupen) en beweegt je rechterbeen recht naar achter, tegelijk beweeg je je linkerarm recht naar voor. Hier is het belangrijk dat je de rest van je lichaam zo stil mogelijk houdt. In controle kom je weer terug en wissel je van kant. Wall Sit Benen! En ja, die ga je hier echt voelen, vooral na een minuut. Je zoekt een muur, voeten op heupbreedte, buigt je benen en plaatst je rug tegen de muur. Zorg ervoor dat je hele rug recht tegen de muur aan staat en dat je benen in een hoek van 90 graden zijn. Tip: wel blijven ademen! Dit houd je namelijk vol totdat de minuut voorbij is. Push up Even een oefening voor de borst. Handen plaats je weer onder je schouders, je benen maak je lang of plaats je knieën op de grond. Nu gaan je ellebogen niet in je zij, maar wijzen ze naar buiten. Houd vooral je rug recht, spanning in je buik en laat ook je schouders laag. Je stopt net boven de grond en vanuit daar duw je jezelf weer ophoog. Mountain climbers Je handen kan je mooi laten staan van de push ups. Je rug is nog steeds lang en je buikspieren aangespannen. Wat je nu gaat doen is één voor één je knieën naar je toe trekken, waarbij je wel op moet letten dat je de rug nog steeds recht houdt. Dit kan je langzaam doen, maar ook super snel, de keuze is aan jou! Ga wel pas versnellen als de houding echt goed is. Met deze oefening train je eigenlijk je hele lichaam, ideaal dus. Jumping Jacks Ik weet het, dit zullen niet mijn beste foto’s zijn, maar je moet toch wat. Jumping Jacks zijn vaak ook wel bekend. Je begint met je benen bij elkaar. Spring je benen een stukje uit elkaar met je knieën een stukje naar buiten (en dus ook je tenen) en neem tegelijk je armen mee omhoog, daarna spring je gelijk weer terug en ga je verder. Als je landt, houd dan wel je knieën gebogen. Vooral een oefening voor je conditie. Burpees Een heerlijke afsluiter, niet overslaan he?! Veel mensen zullen niet echt beste vrienden worden met de burpee, ik vind ze eigenlijk echt heel leuk. Springen omlaag naar achter en snel weer terug. Stap 1: je begint rechtop. Stap 2: kom omlaag in een soort squat positie helemaal totdat je handen de grond raken. Stap 3: plaats je handen op de grond en spring naar achter in je hoge plank (helemaal recht dus) Optie: eventueel nog even een push up erbij. Stap 4: Spring weer terug net zoals in stap 2. Stap 5: Spring omhoog en maak je armen lang. En klaar is kees! De spiergroep die je hier het meeste mee traint zijn je quadriceps. Als alles goed verloopt ben je binnen 13,5 minuut klaar! Dan kan je hem dus makkelijk nog een keer doen! Slokje water tussendoor en volle bak er weer tegenaan. Of gewoon rustig opbouwen, dat kan natuurlijk ook. Zo hoef je je tijdens de vakantie in ieder geval niet te vervelen en ben je niet weer terug bij af als je na je vakantie weer de sportschool in duikt. Succes! -IK Deze blog is geschreven door onze collega Isabella Kok. Bekijk hier haar persoonlijke blog: isabellakok.nl  

Cookie instellingen