Zo doorbreek je je eetpatroon

Vaak denk je dat je goed bezig bent. Misschien is het ook wel zo. Maar misschien is het ook eens goed om je patronen te doorbreken. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik wel goed zat met mijn goed vullende ontbijt met kwark, muesli, een banaan, stukje pure chocolade en een schepje chiazaad. Wat bleek.. Het maakt niet uit hoe veel ik ’s ochtends eet, om 10 uur heb ik altijd weer honger of laten we het trek noemen. Met iets minder ontbijt red ik het namelijk ook makkelijk. Want als de buurman het doet en de buurvrouw het doet, dan moet het wel goed zijn toch? Niet altijd. We volgen vaak de trends, die niet altijd even goed zijn voor jou. Want jij bent niet hetzelfde als je buurman en ook helaas niet je buurvrouw. Een paar kleine aanpassingen kunnen soms een groot verschil maken. Met deze tips help ik (met behulp van trainer Axel) je alvast op de goede weg.
 
Plannen
Plannen, je hebt het niet voor niks op school geleerd. Nu ga je niet alleen je leerstof inplannen of je huiswerk, maar wat je gaat eten. Wat ga je als ontbijt eten, lunch, avondmaal en welke snacks neem je tussendoor. Schrijf dit voor jezelf op, dan is de kans het grootst dat je jezelf eraan houdt. Wat ook handig is hieraan, dat je je eten eventueel al klaar kan maken of klaar kan leggen. Ook handig met boodschappen doen. Maak een boodschappenlijstje aan de hand van je planning. Heb jij het weekend een sushi date staan? Probeer dat dan met de rest van de week te compenseren.
 
Structuur
Oke, je weet nu wat je gaat eten op een dag. Nu gaan we bekijken wanneer. Je hebt je voeding op een rijtje gezet, zet er nu de tijd bij. Of misschien is het handig voordat je dit gaat doen, om eens een paar dagen bij te houden wat je normaal gesproken eet en op welk tijdstip. Eet je heel onregelmatig? Dan gaan we daar wat aan veranderen. Heel eerlijk, het liefst eet ik m’n lunch al om half 12, dat is zo’n moment dat m’n buik al een beetje gaat rommelen. Maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik dat uitstel tot 12 uur. Het is beter om op vaste tijden te eten dan steeds een klein beetje. Dus bijvoorbeeld: 8.00 uur ontbijt, 10.00 snack, 12.00 lunch, 14.00 & 16.00 snack, 18.00 avondmaal, 20.00 snack. En nee, met snacks bedoel ik geen kroketten, eerder een stuk fruit of groente.


 
Snappen
Ga eens kijken naar de producten die je eet. Wat ik al zei, vaak denk je dat je goed bezig bent, terwijl er misschien veel betere producten zijn. Er zijn nu talloze apps die je daarbij kunnen helpen zoals “My Fitness Pal”, “Kies Ik Gezond” en “Lifesum”. Je krijgt vanzelf een ontevreden gezichtje in je beeldscherm als je toch misschien iets anders kunt kopen. Lees de verpakking van “jouw product” en pak de verpakking van iets wat daarop lijkt. Zie je verschillen? Misschien kan het dan toch beter?
 
Regels
Nu zijn we dus bezig met een planning, het snappen van wat je eet, wat het beste is voor jou. Maar mag ik dan niks lekkers meer? Nee, dat zeg ik niet. Stel je bent gek op chips of chocolade (of allebei net als ik) is het prima om eens een stukje of een handje van iets te nemen. Maak alleen regels met jezelf. Niet elke dag en niet een hele reep of zak. Ook dit kan je namelijk inplannen. En het is echt zo, als je het bijhoudt kan je ernaar uitkijken en houd je jezelf er sneller aan. Ik heb ook wel eens een voedingsanalyse gedaan, waarbij je een paar dagen moest bijhouden wat je eet. Toen dacht ik al: “Nee dit ga ik niet eten, dan moet ik het weer opschrijven.” Of: “Ja maar ik heb al super veel gegeten, dan sla ik dat ene koekje maar even over..”
 
Gedragsverandering
Die pot drop die naast je laptop staat als je aan het werk bent, is dat wel zo slim? Of de rol met koekjes die je aan het eten bent als je je favoriete serie aan het kijken bent. Sowieso kan je veel beter met aandacht eten, dan dat je iets aan het doen bent. Tijdens het tv kijken heb je minder snel het idee dat je vol zit en blijf je eten. Maar niet alleen dat. Ook als je boodschappen doet, loop je vaak hetzelfde rondje, koop je dezelfde producten. Probeer dat gedrag eens te doorbreken. Zoals ik al zei, misschien zijn er wel andere producten die veel beter zijn. Supermarkten zijn slim hoor, ze proberen je op allerlei manieren te verleiden. Laten wij nu even met z’n allen slimmer zijn. Tip: ga vooral niet met een lege maag boodschappen doen!
 
Met deze aanpassingen kan je al een hoop doen, een stuk bewuster worden van wat je eet. Maar waarom eet je eigenlijk iets? (zodat ik niet omga van de honger, duh) Zit er een bepaalde emotie achter als jij naar de chocolade grijpt? Misschien ook interessant om dat bij te houden. Ik hoop dat je hier alvast wat aan hebt! Voor vragen kan je altijd naar één van de trainers van Amstelhof toe lopen, zij helpen je graag.

Tot snel!
-IK-

Deze blog is geschreven door onze collega Isabella Kok. Bekijk hier haar persoonlijke blog: isabellakok.nlLees ook deze blogs:
» Full Body Workout in 1 uur
» Vroeg in de Gym: 5 voordelen
Cookie instellingen