Wat jij moet weten over de foam roller

Voor de één een heerlijke massage, voor de ander een marteling. Voor mij helaas het tweede. Maar of het goed voor je is, dat weet ik wel zeker. Tijdens en na mijn rugblessure heb ik de foam roller veel gebruikt, ik heb er zelfs eentje thuis liggen! Alleen gebruik ik hem nu eigenlijk te weinig. Pas als ik ergens in m’n spieren een knoop voel, pak ik de foam roller er weer eens bij. Eigenlijk te laat dus… Tijd om uit te zoeken waar het allemaal goed voor is, wanneer je het gebruikt zodat ik hem weer snel uit het stof ga halen!

Wat doet de foam roller?
Het is eigenlijk een soort massagetechniek voor je spieren en het omliggende weefsel. Door te rollen zorg je ervoor dat het desbetreffende lichaamsdeel makkelijker beweegt. Ook zorgt de foam roller voor een afname van spierpijn. Daarnaast kan het gebruik ervan, ervoor zorgen dat je een groter bewegingsbereik creëert van de spieren zonder prestatieverlies. Vaak wordt deze foam roller ook gebruikt bij CrossFit voordat de training wordt gestart. Als je veel sport worden spieren vaak maximaal belast en dit kan leiden tot knopen en verklevingen van de spieren. Foam rollen zorgt dus voor het verbeteren van mobiliteit, flexibiliteit en daardoor ook uiteindelijk je lichaamshouding.

Hoe gebruik je de foam roller?
Een foam roller gebruik je door hem op de grond te leggen en voorzichtig hier met een spiergroep overheen te rollen. Niet gelijk met je volle gewicht, rustig aan beginnen zodat je dit steeds op kunt bouwen. Als je merkt dat een gebied stijf is of als je een knoop voelt, houd je dat gebied iets langer aan (ongeveer 10 tot 30 seconden). Dit gevoel is vaak niet echt heel fijn, maar het moet niet ongelooflijk pijn doen, dan is het verstandig om te stoppen. Daarnaast moet je ook proberen om zoveel mogelijk te ontspannen. Het is een product voor je spieren, oefen dus geen druk uit op je gewrichten of ruggengraat. De foam roller kan je gebruiken als warming up, voor spieren waarvan je weet dat ze stijf zijn of voor spieren die noodzakelijk zijn voor je training. Ook kan je de foam roller gebruiken tijdens de training, voor als je een moment rust tussen twee oefeningen hebt. En als laatste ook als de cooling down, hierdoor zul je sneller herstellen na de training.

Dus even alles bij elkaar…
Foam rollen is blessure preventief. Het verbetert je flexibiliteit, mobiliteit, coördinatie, balans, lichaamshouding, sportprestaties, de kwaliteit van het sporten. Daarnaast vergroot het je bereik van bewegingen, vermindert het spierpijn, herstellen je spieren sneller en verwijdert het knopen in je spieren. Dit in twee woorden samengevoegd: Gebruiken dus! Ik ga die van mij weer uit het stof halen en voor jullie zijn deze te vinden in de fitness in verschillende soorten en maten!

Lekker gaan rollen!

PS. vind je het leuk om Amstelhof een maandje uit te proberen? Klik dan op de button hieronder.
  

Probeer Amstelhof nú 4 weken uit »


-IK-

Deze blog is geschreven door onze collega Isabella Kok. Bekijk hier haar persoonlijke blog: isabellakok.nl

 

Bekijk hier een volledig overzicht van alle blogs

Cookie instellingen