Als je iemand de vraag stelt “doe jij aan sport?” kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat het antwoord altijd “ja” zal zijn. Soms is de vraag overbodig, omdat je al duidelijk kunt zien dat iemand heel veel tijd en geld spendeert in en aan een sportclub. Soms is het volslagen duidelijk dat iemand niet aan sport doet. In dat geval kan je het beter ook niet vragen. Vaak echter is het antwoord niet helemaal voorspelbaar en dan heb je met je vraag een prachtige openingszin te pakken voor een goed gesprek. Als je ervoor zou kiezen om over religie, CO2-uitstoot, vluchtelingenproblematiek of iemands inkomen te praten zou je je op glad ijs kunnen begeven. Sport daarentegen is een redelijk veilig onderwerp. Okee, er kunnen meningsverschillen ontstaan over intensiteit en frequentie, maar iedereen is het er wel over eens dat sporten in meer of mindere mate gezond is en iedereen kan het.
Qua sport is er voor elk wat wils te vinden. Je kunt je aansluiten bij een
fitnessclub zoals
Amstelhof.
Individueel of in
groepsverband; er zijn eindeloos veel mogelijkheden en bijna allemaal hebben ze het woord “sport” in hun titel.
Zo heb je de wielersport voor fietsers, de watersport voor zwemmers en duikers en mensen die zich achter een snelle boot aan het waterskiën wagen. Er is racketsport voor de beoefenaars van
tennis,
squash en badminton en motorsport voor de snelle mensen. In de categorie balsporten vinden we de voetballers, volleyballers, handballers, basketballers, rugbyspelers en misschien ook wel de club van jeu-de-boulers. Honkbal, cricket,
golf. Schaatsen, skiën, snowboarden, rodelen. Hockey met een bal en hockey met een puck….. noem maar op.
Wat me tegenstaat bij sommige sporten, is dat men het “sport” noemt terwijl het dat absoluut niet is. Mensen die serieus vertellen dat ze aan schaaksport doen of aan damsport zijn in mijn ogen gewoon aan het spelen. Dan zouden Catan en Mens-Erger-Je-Niet ook in de categorie “sport” moeten vallen.
Dénksport!
Voor de mensen die dagelijks de puzzels in de krant oplossen.
Páárdensport!
Voor de mensen die op een paard zitten en dat paard al het werk laten doen.
Héngelsport!
Fietsend langs de Amstel zie je de mannen zitten met hun hengels en het pakket accessoires als de electronische- en/of optische waarschuwingssignalen, de donkergroene grote plu of een minikoepeltentje, de kist met maden, wormen, loodjes, dobbers, kunstaas en eventueel een kratje bier.
Spórtvissen!
Een bezigheid die voor mij in de categorie “dierenmishandeling” valt. Eerst wordt een worm of made levend aan de haak gespietst, daarna wordt deze verdronken, en als het de hengelaar meezit komt er een vis die aan zijn bovenlip uit het water gerukt wordt. Vervolgens ligt die vis snakkend naar adem in het gras, zodat de sportvisser de vis kan wegen en meten terwijl hij zijn geweten sust met allang achterhaalde praatjes als “een vis voelt geen pijn want het is een koudbloedig dier” en “ik zet de vissen altijd terug”.
Wat heet sport!
Selma.
Selma is al jarenlang onze rots in de branding en één van de gezichten achter de receptie. Wat sommigen misschien niet zullen weten is dat Selma super leuke columns schrijft die soms in de krant staan. Ook bij Amstelhof maakt zij regelmatig het één en ander mee. Wij delen haar verhalen graag met jou!