Tips voor een platte buik

Bijna iedere dag stellen leden onze coaches de vraag, wijzend en kloppend op hun buik: “Welke oefening moet ik doen om het hier strakker te krijgen?”

Plaatselijk vet verliezen is NIET mogelijk

Op televisie zien we dagelijks de reclames voor wonderdrankjes en allerlei bijzondere apparaten, waarmee men in korte tijd een platte buik zou kunnen krijgen. Wij helpen je graag uit de droom: het plaatselijk verliezen van vet is NIET mogelijk! Je kunt je buikspieren de hele dag trainen, maar daar gaat het laagje vet echt niet van weg.

Als een spier wordt getraind, dan wordt deze spier sterker en kan gaan groeien. Helaas is er geen garantie dat het vet in het getrainde gebied hierdoor verdwijnt. In het ergste geval worden de buikspieren nog dikker en met het laagje vet er overheen lijkt het alsof de buik nog dikker is geworden. Het is net als met een boterham met kaas: hoe dik de boterham (spier) ook is, zolang er kaas (vet) op ligt zie je de boterham nooit! Een strakke buik, het zogenaamde six-pack, is alleen mogelijk als het vetpercentage dusdanig laag is dat je de spieren kunt zien. Om dat te bereiken moet men het vetpercentage verlagen = afslanken.

Tweederde van het resultaat door de juiste voeding

De maatstaf voor afslanken is dat tweederde van het resultaat komt door beter eten. Verder is bewegen, en met name krachttraining, belangrijk voor het laatste stukje resultaat. We weten nu dat plaatselijk afvallen niet mogelijk is, en dat dikkere buikspieren onwenselijk zijn. Wat we wel willen zijn buikspieren die beter functioneren, zodat er minder kans op blessures is.

Training gericht op balans

De buik, en eigenlijk bedoelen wij dan de core, is een groep spieren die het lichaam gedurende de dag in balans houdt. De training moet dan ook niet gericht zijn op het oprollen, maar op de balans. Met name statische oefeningen zijn belangrijk voor een juiste training van de buikspieren. Een statische oefening voor de core houdt in dat de wervelkolom niet beweegt. Hierdoor worden veel rug- en nekklachten voorkomen, en worden de spieren in hun functie getraind.

 

Moraal van het verhaal:

Wil je wat bereiken? Ga aan de slag met bovenstaande tips en doe thuis of bij een goede sportschool (met begeleiding van een gediplomeerde instructeur) de juiste oefeningen voor het gewenste resultaat.

Wil je dat wij je helpen?

Ontdek het 10 weken Fitplan. In een korte periode wordt je begeleid door een vaste sport- en voedingscoach. Hij/zij maakt een trainings- en voedingsplan op maat en zorgt met regelmatige coachmomenten voor de stok achter de deur. Stel niet uit en maak nog vandaag de stap.

    


 
Cookie instellingen