Sporten in het weekend: goed of niet goed?

Prop jij al je work-outs in het weekend? Lees hier hoe je lichaam daarop reageert.

De algemene richtlijn is dat je minstens 2,5 per week lichte oefeningen doet, of 75 minuten per week intense oefeningen/sport beoefent. Maar wat gebeurt er als je gedurende de week zo’n volle planning hebt dat je je work-outs in het weekend moet proppen? Ga je gang en prop een end weg, stelt een nieuw onderzoek van Loughborough University in Engeland. Nadat ze lifestyleinformatie van 64.000 volwassenen hadden geanalyseerd, ontdekten de onderzoekers dat ze ‘weekend warriors’ – degenen die al het trainen in één of twee dagen per week doen – 30% minder kans hebben om binnen 18 jaar aan wat voor reden dan ook te sterven, dan mensen die helemaal niet sporten. Ook bleek dat ze 40% minder kans hebben om te sterven aan hartziektes en 18% minder kans op kanker hebben.

Sporten verhoogt je goede cholesterol, terwijl het de bloedvatverstoppende triglyceriden in je systeem vermindert, zegt de Mayo Clinic. Ook houdt het je gewicht in balans, wat je kans op kanker vermindert omdat het ontstekingen tegengaat, stelt National Cancer Institute. “Elke aerobicoefening verbetert de bloeddruk, de concentratie cholesterol en glucosemetabolisme voor een dag of twee”, zegt hoofdonderzoeker Gary O’Donovan. Niet gek dus dat als je meer dan 3 keer per week sport, je nog minder kans hebt op ziektes, zegt Donovan.

Maar, als je 5 tot 6 dagen per week helemaal niets doet en in het weekend er keihard voor gaat in de sportschool, loop je wel een verhoogde kans op blessures, zegt chirurg Jeffrey Spaw. Mensen die te zwaar zijn, lopen het grootste risico omdat meer kilo’s meer druk op de gewrichten en aanhechtigen betekent. De beste manier om blessures te voorkomen, is door een training te doen die cardio, krachttraining en stretchen combineert, zegt Spar.

Kortom: als je alleen in ’t weekend naar de gym kan gaan, is dat sowieso veel beter dan helemaal niet gaan. Maar als je je work-outs kunt verdelen, is dat nog beter. Dus houd je weekendtrainingen in je planning, maar probeer ook andere sportsessies te doen als je wat tijd over hebt doordeweeks – zelfs al is het maar een blokje om je kantoor.

» Je meest waardevolle bezit
» 12 tips om 's ochtends te knallen in de sportschool



Bron: MensHealth
 
Cookie instellingen