In 6 stappen een goede start na de zomervakantie

Heerlijk was die vakantie he? Een terrasje hier en daar gepakt, veel te warm om te sporten en die heerlijke ijsjes mogen zeker niet ontbreken. En nu? Blijven we in deze gewoonte hangen? Ik dacht het niet! Al is het wel ongelofelijk gezellig, laten we die gewoonte maar eerst even doorbreken. Terug naar het normale leven, ritme, gezond eten en sporten. Ook dat kan namelijk heel gezellig zijn!

Zo maak je in 6 stappen een goede start:

1. Vind iets wat JIJ leuk vindt
Ga niet met de hype mee, maar vind iets waar jij gelukkig van wordt. Misschien moet je daarvoor wel alle groepslessen uitproberen, een keer in het zwembad plonsen, een hardloop clinic meedoen of toch eens een kijkje nemen bij CrossFit. Als je iets vindt wat jij leuk vindt, is de kans dat je dit volhoudt vele malen groter. Eigenlijk ook wel logisch toch? Dus ga op onderzoek uit, vind iets dat bij je past!

2. Motiveer jezelf
Voordat we aan de slag gaan, moet je jezelf wel een beetje motiveren. De een doet dat door te sporten met een vriend of vriendin, zodat je er niet onderuit komt, de ander met hele andere dingen. Bij mij werkt een nieuwe sportoutfit bijvoorbeeld heel goed. Als ik van plan ben om maandag ochtend te sporten, zorg ik er al voor dat zondag avond m’n sportkleding klaarligt. Zo hoef je jezelf er alleen maar in te hijsen en let’s go! Je zou ook jezelf kunnen ‘belonen’, werkt vaak ook goed. Bijvoorbeeld: als ik deze week drie keer ga sporten, dan mag ik die nieuwe (sport)schoenen kopen. Ik ben zelf een fan van sporthorloges en dat motiveert mij om even een rondje extra te lopen als ik m’n stappen die dag nog niet gehaald heb.

3. Maak een concreet doel
Afvallen, gespierder worden of misschien wel een sixpack, zijn niet echt een concrete doelen. Het zijn mooie doelen, dat geef ik eerlijk toe, maar het kan concreter. Stel doelen op zoals: volgende maand wil ik twee kilo kwijt zijn of: binnen drie maanden wil ik 5 kilometer hard kunnen lopen. Dan heb je iets om naar te streven in plaats van een of ander ‘vaag’ doel. Wat dan ook vaak helpt is het onderstaande kopje…

4. Houd je resultaten bij
Ja maar daar heb ik echt geen zin in, hoor ik je nu zeggen. Dan doe je het lekker niet! Maar het werkt wel. Ik heb vorig jaar een programma gevolgd wat twaalf weken duurde. Elke week moest ik een foto maken en ook ik had daar niet echt heel veel zin in, maar na die twaalf weken was ik toch best trots! Je zag wel degelijk verschil en ook in de loop van de weken. Dit kan je natuurlijk ook op een andere manier doen zoals bijvoorbeeld op de weegschaal staan. Wel zou ik adviseren om dan in de sportschool op de weegschaal te gaan staan. Als je begint met krachttraining kan het bijvoorbeeld zijn dat je vet omgezet wordt in spiermassa, dus kan het zijn dat je gewicht hetzelfde blijft en dat moet je niet demotiveren. Ik zou zeggen: gewoon doen! Hup de weegschaal op. En misschien schrik je, maar dan heb je nog meer motivatie om daar iets aan te doen.

5. Sport onbewust
Huh, hoe dan? Het zijn de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Zet de auto eens iets verder weg zodat je een extra stukje moet lopen. Laat de auto helemaal thuis en pak de fiets of ga lekker wandelend naar je werk (als het niet een hele Nijmeegse vierdaagse is). Laat de lift lekker voor wat het is en pak de trap (traplopen is heel goed voor strakke billen, pluspunt!). Ik ben sowieso een fan van wandelen, lekker in de buitenlucht. Misschien kan je je wekker een half uurtje eerder zetten om even een klein rondje te lopen en zo je dag te beginnen? Ik kan talloze dingen
opnoemen en ik weet zeker dat jij er ook nog een paar weet.

6. Wees niet te streng voor jezelf
Blijf wel een beetje lief voor jezelf. Stel je hebt nooit gesport en je gaat nu als een achterlijke vijf keer in de week sporten, is de kans groot dat je er snel klaar mee bent. Bouw het langzaam op en luister goed naar je lichaam. Als je lichaam vertelt dat het moe is, ergens last van heeft, kan je beter een keer thuisblijven dan dat je het alleen maar erger maakt. Hetzelfde met eten. Misschien heb je een nieuw voedingsschema dat heel goed voor je werkt. ’s Ochtends gezond, ’s middags gezond en ook in de avond eet je gezond. Na een paar weken heb je ongelofelijk veel zin in patat, chocolade, chips en een keer geen kipfilet maar hagelslag op je brood. Je kan beter een keer een ‘cheat’ momentje hebben dan dat je dat opbouwt naar ineens repen chocolade en zakken chips die leeg gaan. Af en toe iets ongezonds is helemaal niet erg. Ik herhaal: af en toe! Het moet natuurlijk geen gewoonte komen, want dan zijn we zo weer terug bij af! Probeer zo een balans te vinden die jij vol kan houden.

Hier kan je wel wat mee toch? Niemand is hetzelfde en voor iedereen werkt wat anders. Dus nu is het aan jou! Ga zelf op onderzoek uit en kijk wat bij jou past. Verbreek de ‘slechte’ gewoontes en creëer een betere versie van jezelf!

Wil je in 10 weken een goede start maken bij Amstelhof? Dan kan met het Fitplan! Klik hier voor alle informatie

-IK-


Deze blog is geschreven door onze collega Isabella Kok. Bekijk hier haar persoonlijke blog: isabellakok.nlLees ook deze blogs:
» Bizar! Muggen vinden bloed van sporters het lekkerst
» De 5 voordelen van BodyPump 

Bekijk hier een volledig overzicht van alle blogs
Cookie instellingen