HELP! De zomer komt eraan...

En dan is het opeens al april. Paniek, want over een paar maanden staat de zomer alweer voor de deur. Daarom gaan we nu alvast actie ondernemen, nu het nog kan. Tijdens een gesprek met coach Niels werd ik een hoop wijzer over het opbouwen van spiermassa en het verlagen van je vetpercentage. Iedereen zou dit eigenlijk moeten weten (of weet het al) dus daarom deze blog! Zodat je deze zomer eindelijk eens je zwemkledij aantrekt en denkt: Dat heb ik nou eens goed gedaan!

Cutten en bulken
In de fitness heb je het vast wel eens voorbij zien komen. Het welbekende cutten en bulken. Wat is het en wanneer doe je het? Met bulken is je doel om in een periode zoveel mogelijk spiermassa op te bouwen. Dit doe je om regelmatig aan krachttraining te doen. Daarnaast moet je ook meer calorieën eten dan dat je verbrandt. Hierdoor gaat je spiermassa dus omhoog, maar ook je vetpercentage. Persoonlijk heb ik dit nog nooit gedaan, maar het lijkt mij best lastig. Het eten
niet, want ik hou van heel veel eten. Maar je zult dus merken dat je aan gaat komen. Daarna breekt de volgende periode aan, namelijk het cutten. Hier ga je lager in je calorieën zitten, minder eten dan je dagelijkse energiebehoefte. Daardoor zul je merken dat je af gaat vallen en dan is het de bedoeling dat je je spiermassa wel hetzelfde houdt. Ook hiervoor zul je gewoon netjes moeten blijven trainen en dan zul je zien dat je vetpercentage omlaag gaat.Wat nu?
Toen ik bij coach Niels aankwam was zijn vraag: “Wat is je doel?” Waarop ik netjes antwoordde: “Ik wil graag mijn spiermassa omhoog en m’n vetpercentage omlaag…” Helaas kan dit dus niet allebei. Je werkt of aan het ene of aan het andere doel. Nu we naar de zomer toegaan en je steeds meer dikke truien gaat vervangen door t-shirts en uiteindelijk je zwemkledij, is bij de meesten het doel om je vetpercentage naar beneden te brengen.

Hoe gaan we dat doen?
Er is een hele handige app genaamd “Food” waar je heel goed je doelen in kan stellen (dit kan je ook eventueel samen met een coach doen). Alle producten die je wil (of gaat) eten kan je scannen of opzoeken en zo kan je zien of je aan je ‘behoeftes’ voldoet. Het handigste is om gelijk voor een hele dag in te plannen wat je allemaal gaat eten zodat je niet na de lunch denkt: O verrek, nu mag ik eigenlijk helemaal niks meer eten. Dat is niet de bedoeling. Ook met je erop letten dat je wel voldoende blijft eten, zeker niet te weinig. Daarnaast is het ook verstandig om elke week op dezelfde dag, rond dezelfde tijd jezelf te wegen zodat je weet of je vooruit gaat. Ook zou je foto’s kunnen maken zodat je het verschil ook echt gaat zien, daar gaat het mij uiteindelijk om. En daarnaast niet vergeten om gewoon te blijven trainen!Iedereen is anders 
Wat hier altijd een beetje lastig in is, is dat niemand hetzelfde is. Zo heeft iedereen andere behoeftes, beweegt de één op een dag veel meer en ga zo nog maar even door. Dus als je echt je doelen wilt halen, is een coach inschakelen helemaal geen verkeerd idee. Zij hebben er het meeste verstand van en zij staan altijd open om je te helpen. Luister goed naar je eigen lichaam en heb geduld, ook al is dat misschien het aller moeilijkst.

Succes met de laatste loodjes voor de zomer. Laten we er nog even voor gaan met z’n allen! En
daarna natuurlijk ook…

-IK-

Deze blog is geschreven door onze collega Isabella Kok. Bekijk hier haar persoonlijke blog: isabellakok.nlLees ook deze blog:
» BodyPump: de 5 voordelen

Bekijk hier een volledig overzicht van alle blogs
Cookie instellingen