De voordelen van hardlopen

Het zonnetje schijnt, vogels fluiten, je trekt je sportkleding aan, goede schoenen en je zet lekkere muziek op. Tijd om eens even een lekker rondje hard te lopen! Of misschien toch niet, want jij denkt dat dat hardlopen helemaal niet voor jou is weggelegd. Dan kan ik je misschien vandaag overtuigen waarom je het toch een kans moet geven? Trainster Debby heeft een paar punten op een rijtje gezet. Hier komen ze dan, de voordelen van hardlopen..

Voordelen van hardlopen in een groep

Wat best logisch klinkt, in een groep loop je niet alleen! In een groep is het gezellig en heb je meer afleiding. Zo heb je soms niet eens door dat je al heel wat meters hebt gemaakt. Daarnaast is er altijd een trainer bij die jou helpt om op een verantwoorde manier het hardlopen op te bouwen en wordt er geholpen om jouw hardlooptechniek te verbeteren en zo blessures te voorkomen. Want blessures, daar zit niemand op te wachten! Trainers zijn er ook altijd om je te motiveren, zodat je niet zomaar opgeeft. En het is niet alleen hardlopen wat je doet… Er zijn ook talloze nuttige
oefeningen die het hardlopen ondersteunen. Daarom is het slim om eerst een hardloop clinic te volgen voordat je zelf als een gek gaat rennen.

De lichamelijke voordelen van hardlopen

Allereerst verbrand je ontzettend veel calorieën want je hele lichaam is in beweging! Afhankelijk van je lichaamsbouw kan je met hardlopen zo’n 500 tot 600 calorieën per uur verbranden en val je dus af van hardlopen (mits je niet te veel eet, drie keer per dag naar de McDonalds zou dit proces wel een beetje tegenstaan). Dat is niet het enige… Je verbetert ook je doorbloeding en pompwerking van je hart, je zuurstofopname, je uithoudingsvermogen, je botdichtheid (omdat hardlopen een schokbelasting is) en je versterkt je spieren. Een hele hoop dus!

De mentale voordelen van hardlopen

Dan hebben we nog een kopje want hardlopen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Je verbetert je zelfvertrouwen doordat je elke keer iets verder komt of meer kunt dan de vorige keer. Daarnaast maakt het ook je hoofd leeg. Als je lichaam bezig is met hardlopen, kan je hoofd even niet aan andere zaken denken. Wat ik overigens ook heel belangrijk vind, je kan niet altijd met je werk bezig zijn. Dan nog iets, je lichaam maakt een stofje aan tijdens het hardlopen genaamd endorfine, waardoor je lekkerder in je vel komt te zetten. Als laatste kun je een runnershigh krijgen. Een wat? Runnershigh is een bepaalde vorm van ontspanning die over je heen komt als lang achter elkaar loopt. Je hebt op dat moment het gevoel dat je eindeloos door kunt lopen!

Dus waar wacht je nog op? Ik zou zeggen: pak je beste hardloopschoenen uit de kast en rennen voor je leven! Vind je het leuk om in een groep te lopen? Kijk dan ook eens op de website van Amstelhof Running. Trainers Willem en Debby kunnen niet wachten om jullie verder te helpen en hun passie over te brengen. En wie weet heb je binnen no time die runnershigh te pakken!

-IK-

Deze blog is geschreven door onze collega Isabella Kok. Bekijk hier haar persoonlijke blog: isabellakok.nlLees ook deze blogs:
» In 6 stappen een goede en fitte start
» Mijn ervaring met eGym 

Bekijk hier een volledig overzicht van alle blogs
Cookie instellingen