Blog van Debby

Hoe houden we ons hoofd koel tijdens de corona-crisis?

Het is een vreemde tijd voor iedereen, sinds de corona-crisis ook ons land heeft bereikt. Dingen gaan niet zoals ze normaal gaan.Er zijn veel onzekerheden en dat brengt ons uit balans. Social media staan vol met berichten, waarvan een groot deel niet eens waar is. Hoe blijven we ons gezond verstand gebruiken en zorgen we dat we ons mentaal goed blijven voelen? De volgende tips kunnen helpen.

Start de dag met een ochtendwandeling 
We zitten momenteel nog niet in een totale lockdown, zoals bij vele andere landen in Europa wel het geval is. De sportschool is dicht, maar wij mogen nog wel naar buiten! Het lentezonnetje maakt het weer prachtig en daar moet je van profiteren. Een frisse neus zorgt voor een heldere geest en een beetje vitamine D van het zonlicht brengt wat positiviteit aan het begin van je dag. Daardoor kun je eventuele tegenslagen beter aan.

Maak je niet druk over dingen, waar je toch niets aan kunt doen 
Het klinkt als een inkoppertje, maar in een situatie als deze, maak je jezelf toch al gauw druk over dingen die je niet in de hand hebt. We weten niet hoelang dit gaat duren en of we wel of niet ziek worden, dus het geeft geen zin om daarvan wakker te liggen. Sta niet stil bij wat je nu niet kunt doen, maar bedenk welke dingen je wel in de hand hebt en focus je daarop, bijvoorbeeld: Goed voor jezelf zorgen (hygiene, gezond eten, bewegen).

Onderscheid irrationele gedachten van rationele gedachten
Onze emoties beïnvloeden onze gedachten en daarmee ons gedrag. Een voorbeeld:  We zien op social media dat er gehamsterd naar toiletpapier wordt in de supermarkten.

—> Emotie: We worden angstig.
—> Gedachten: “Als iedereen aan het hamsteren is, dan zal er te weinig toiletpapier zijn.”
—> Gedrag: Ik ga ook hamsteren, dan weet ik zeker dat ik niet tekort kom.

In dit voorbeeld is de gedachte “Als iedereen aan het hamsteren is, dan zal er te weinig toiletpapier zijn.” een irrationele gedachte. Het is niet gebaseerd op een logische redenering.  Als we bijvoorbeeld de distributiecentra zouden bellen, dan zouden die ons vertellen dat er nog voldoende toiletpapier aanwezig is. Een rationelere gedachte zou dus zijn: “Ik hoef niet te hamsteren, want de schappen worden vanzelf weer bijgevuld, als de distributiecentra nog vol zijn.” Laat je dus niet gek maken door wat je allemaal op social media leest. Onderzoek je eigen gedachten en toets deze op waarheid, voordat je blindelings de menigte volgt.

Wees dankbaar voor de kleine dingen
Nu het hele land stil is gelegd, is er tijd om te beseffen waar het nu eigenlijk om draait in het leven.
Op het moment dat bepaalde vrijheden je ontnomen worden, bedenk je ineens welke dingen normaal zo vanzelfsprekend zijn, dat je er niet eens meer bij stil staat. Een goede gezondheid, even op visite bij je oma, lekker sporten in de sportschool of even naar buiten om een frisse neus te halen. Schrijf aan het eind van elke dag 3 dingen op, waar je dankbaar voor bent. Dat houd je op het positieve pad.

Accepteer de situatie en maak er het beste van 
Bedenk bij jezelf wat het ergste is wat je nu zou kunnen overkomen en geef dat het cijfer 1 en bedenk wat het beste is wat je nu zou kunnen overkomen en geef dat een 10. Dan bekijk je op een schaal van 1-10 waar je nu staat. Dat relativeert vaak de situatie, waar je op dit moment in zit. Accepteer waar je nu staat  Onthoud goed dat alles verandert en dat dus uiteindelijk aan deze situatie ook een einde komt. Zoals het spreekwoord ook wel zegt: “Na regen, komt zonneschijn”. 
Cookie instellingen