Bizar! Muggen vinden bloed van sporters het lekkerst

En dit is waarom. 

Ben jij een buitensporter en zit jij altijd helemaal onder de muggenbulten? Daar is een verklaring voor, want het lichaam van een sporter is als een vijfsterrenrestaurant voor een mug. Muggen worden namelijk aangetrokken door koolstofdioxide en actieve mensen produceren veel meer koolstofdioxide dan mensen die in plaats van bankdrukken liever bankhangen.

Hoe kan dat?
Het metabolisme tijdens het sporten is aanzienlijk verhoogd en er wordt veel meer kooldioxide geproduceerd dan in rusttoestand – zo’n drie tot vier keer zoveel. Daarnaast heeft een opgewarmd lichaam  een hogere melkzuurproductie, wat je een aantrekkelijk hapje maakt voor deze zoemende bloedzuiger. Begint er een rood gebergte van muggenbulten op je huid te ontstaan en word je helemaal gek van de jeuk? Hier zijn een aantal tips die de jeuk kunnen verzachten:

Tips tegen jeuk
Koel je bult direct met een icepack en laat dit ongeveer 20 minuten op je huid liggen. Ijs maakt de huid tijdelijk gevoelloos, waardoor je minder last hebt van de jeuk. Daarnaast laat het de zwelling afnemen, zodat die bult niet uitgroeit tot een tweede Himalaya-gebergte.

Zuur

Een plakje citroen of wat natuurazijn op je muggenbult doet wonderen. Op deze manier verzacht je de jeuk en verander je van een zuurpruim in het zonnetje in huis.

Zout

Meng een eetlepel zout met 500 ml water. Breng het goedje voorzichtig aan op de muggenbeet en laat het enkele minuten inwerken. Spoel het weg met wat warm water en voilá, de jeuk is aanzienlijk minder.

Afblijven

Dit is de belangrijkste tip van allemaal - ga absoluut niet krabben. Dit verergert de jeuk alleen maar.

Tot slot, omdat het kan: 5 fun facts over muggen

1. Wist je dat alleen vrouwelijke muggen steken? Zij steken om zich te voeden met je bloed. De proteïne en andere stoffen zijn essentieel voor muggen om hun eitjes te produceren en te ontwikkelen.

2. Wist je dat muggen de dodelijkste dieren ter wereld zijn? Ze verspreiden namelijk ziektes waar mensen aan dood kunnen gaan, zoals Malaria.

3. Wist je dat als jij en een mug zouden deelnemen aan een zogeheten drinking contest, de mug – in relatieve aantallen - by far zou winnen? Onderzoek heeft uitgewezen dat muggen in staat zijn om drie keer (!) hun eigen lichaamsgewicht aan bloed te drinken.

4. Wist je dat muggen geen sprinters zijn? Een mug vliegt in vergelijking met andere insecten als vliegen en wespen behoorlijk traag. Naar schatting vliegt een mug op een topsnelheid van 1,6 tot 2,4 km/h.

5. Wist je dat muggen kunnen dansen? Voor het paren voeren muggen een soort dans uit, waarbij ze hun vleugels omstebeurt bewegen als een soort vraag- en antwoordspel. 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Men’s Health.
Cookie instellingen