6 tips om spierpijn te verminderen

Heb jij altijd last van spierpijn na het sporten? Wij hebben zes tips om spierpijn te verminderen.

Spierpijn is meestal onschuldig. Het is een teken van jouw lichaam dat je bepaalde spieren bewogen hebt die je lange tijd niet gebruikt hebt. Je hebt teveel van jouw lichaam gevergd en betaald daar de rekening voor. Maar als je eenmaal spierpijn hebt, hoe kun je er dan voor zorgen dat de pijn zo min mogelijk is?

Waarom krijg je spierpijn?
De belasting tijdens het sporten is zo groot dat spieren hun afvalstoffen zoals melkzuur niet meer kwijt kunnen. Er ontstaat dus een ophoping en die ophoping veroorzaakt spierpijn. Spierpijn is dus een lichte ontsteking. De structuur van de spieren raakt verstoord waardoor er eiwitstructuren zijn vernield.

Hoe kun je spierpijn verminderen?
Een warming-up en cooling down zijn erg belangrijk. Een warming-up bereidt de spieren voor op een inspanning, en de cooling-down zorgt ervoor dat jouw spieren langzaam tot rust komen. Een massage helpt ook om de pijn te verminderen, verder kun je warmte of koelte gebruiken tegen spierpijn. Neem een warm bad of een warme douche, of behandel de plekken van spierpijn met een verkoelende zalf. Je kunt ook een foam roller gebruiken, dit is een techniek waardoor je al jouw spieren losmaakt en masseert.  

Hoe ziet een goede warming-up eruit?
Een warming-up moet minimaal 10 minuten duren, je moet licht gaan zweten, rek de spiergroepen die je wilt gaan trainen in 3 series van 30 seconden. Begin maximaal 15 minuten voordat je gaat sporten aan de warming-up.

Hoe ziet een goede cooling down eruit?
Een cooling-down duurt meestal 10 tot 15 minuten. Een cooling-down zorgt ervoor dat de ophoping van afvalstoffen wordt afgevoerd waardoor je spierstijfheid voorkomt. Rek de spiergroepen die je tijdens het sporten veel gebruikt hebt, herhaal alle oefeningen 10 keer, gebruik links en rechts en houdt 10 tot 30 seconden per oefening aan.


Lees hier alle blogs >


Bron: theperfectyou.nl
Cookie instellingen