6 signalen dat je waarschijnlijk doorslaat in té gezond willen eten

Het verlangen om gezond te eten kan makkelijk omslaan in een ongezonde eetstijl. Makkelijker dan je denkt, misschien. In heftige gevallen kan het zelfs uitlopen tot orthorexia, wat betekent dat je geobsedeerd bent met ‘verantwoord’ eten. Wanneer je hier aan lijdt ben je continu en geobsedeerd bezig met de eten. Voordat je iets in je mond stopt, heb je de voedingswaarden al 3 keer gecheckt.
     
In sommige gevallen slaan personen met orthorexia zelfs maaltijden over als ze denken dat deze zogenaamd té ongezond zijn. Het overslaan van maaltijden is natuurlijk nooit goed en dit gedrag kan dan ook op den duur leiden tot (ernstige) ondervoeding. Herken jij jezelf hierin of twijfel je? Check deze symptomen en blijf er vooral niet mee zitten.
    
1. Je worstelt continu met gedachtes over eten
Je besteedt veel tijd aan het denken aan en plannen van maaltijden en eetmomenten. Ook struin je dagelijks tot zeer regelmatig media en blogs af voor informatie over (extreem) gezonde recepten en de bijbehorende voedingswaren.
    
2. Je stelt strenge regels voor jezelf
Inclusief een lijst met eten wat je niet mag eten van jezelf - zelfs niet in kleine hoeveelheden.
   
3. Het breken van zo’n regel heeft invloed op je humeur
Het niet naleven van een regel veroorzaakt meerdere negatieve gevoelens zoals angst, stress en schuld.
   
4. Je maakt onderscheid tussen ‘slecht’ en ‘goed’ eten
En je bent bang dat het (te veel) eten van het slechte eten invloed heeft op je gezondheid en gewicht. 
 
5. Eten heeft invloed op je sociale leven
Je vermijdt sociale evenementen uit angst voor ongezond voedsel.
    
6. Je omgeving wijst je op je eetgedrag
Je bent meer bezig met gezond eten en leven bezig dan de mensen om je heen. Het kan zelfs zijn dat sommige vrienden en familieleden hun zorgen over je (extreme) gedrag hebben geuit door je erop aan te spreken.
    
Herken je meerdere punten bij jezelf? Dan is het verstandig om na te gaan waar deze obsessie vandaan komt en waarom (extreem) gezond eten zo belangrijk voor je is. Kom je hier niet alleen uit? Vraag anderen om advies of ga het gesprek aan met een arts, psycholoog of voedingsdeskundige.
    
Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat je goed en gezond eet, maar ben niet te streng voor jezelf. Eten kan heerlijk zijn en daar moet je natuurlijk wel van kunnen genieten. Een keer wat lekkers of een off-day is helemaal geen probleem. Balans is the key.


Lees hier meer blogs
Cookie instellingen