5 redenen waarom iedereen aan Yoga zou moeten doen

Voordat je alles meteen weg klikt en door scrolt, zou ik dit toch maar even aandachtig lezen. Want yoga is niet alleen maar ‘zweverig’. Bij Yoga doe je wel degelijk wat en het wordt tijd dat we de vooroordelen over yoga de wereld uit helpen en eens kijken waar het ons bij kan helpen. Want geloof mij, het is meer dan je denkt!

Tegenwoordig zijn we allemaal te druk. Vaak als iemand vraagt hoe het met je gaat zeg je: “Ja goed, maar wel druk!”. Iedereen is druk op z’n eigen manier. Wat een feit is: Je hebt maar één lichaam en daar moeten we goed voor zorgen. Dat bekent niet alleen sporten, gezond eten en voldoende slapen. Maar dat betekent ook goed naar je lichaam luisteren en wat tijd voor jezelf nemen.

1. Yoga verbetert je conditie

Dacht je dat yoga alleen maar zitten op een matje was? Echt niet! Neem bijvoorbeeld Power Yoga. Dit is een super actieve yoga vorm waarbij je zeker allerlei spieren nodig hebt. Te beginnen met wat zonnegroeten (een reeks houdingen achter elkaar) gevolgd met nog meer houdingen. Als je ervoor kiest om een keer Power Yoga te volgen, zul je waarschijnlijk spierpijn krijgen, omdat je spieren gebruikt die je normaal niet gebruikt. Alles wordt op hoog tempo uitgevoerd waardoor je conditie en dus ook je spieropbouw verbeterd worden.

2. Yoga verbetert je flexibiliteit

Vaak denk je dat je stijf bent omdat je spieren ‘te kort’ zijn. Meestal is dit niet het geval en ligt het niet aan je spieren, maar aan het bindweefsel. Als je dit wilt verzachten zou Yin Yoga een goede optie voor je zien. Yin Yoga wordt ook aangeraden bij mensen met blessures. Let op, dit is wel een hele rustige vorm van Yoga, heel anders dan de Power Yoga die ik hiervoor beschreef. Bij Yin Yoga houdt je namelijk houdingen een paar minuten vast zodat je zult merken dat je steeds meer in de houding kunt verdiepen. Maar ook bij Power Yoga zul je merken dat je steeds leniger gaat worden (moet je het wel regelmatig gaan doen).

3. Yoga helpt je ontspannen

Om nog maar even op dat druk druk druk terug te komen. Tijdens Yoga heb je echt even een uurtje (als je geluk hebt zelfs iets langer) tijd voor jezelf. De eerste keren zou je je niet echt kunnen ontspannen, dan ben je teveel met de les zelf bezig. Maar als je eenmaal een paar keer bent geweest zul je merken dat je steeds meer kunt ontspannen. Heerlijk toch even, eindelijk wat tijd voor jezelf. Veel van ons zullen op sommige plekken in het lichaam best wel veel spanning voelen. Hoe vaak trek je je schouders naar je oren als je het koud hebt? Ik best vaak. Of breng maar eens je oor richting je rechter schouder en naar je linker. Voelt niet echt fijn denk ik he? Ook daar hebben we Yoga voor! Om de meeste spanning weg te halen. En dan komen we gelijk bij het volgende puntje…

4. Yoga verbetert je lichaamshouding

Ik was altijd een meisje dat met haar schouders naar voren liep en ik ben niet de enige. Nu ben ik eerder in aanraking geraakt met Klassiek Ballet dan Yoga en dat heeft bij mij ongelofelijk geholpen. Maar ook Yoga kan dat doen. Er wordt je vertelt hoe je in houdingen komt en waar je op moet letten. Tijdens de lessen wordt er ook rondgelopen en wordt je geholpen om meer verdieping te krijgen in een houding of worden er kleine aanwijzingen gegeven. Tijdens veel soorten Yoga wordt er ook gebruik gemaakt van de buikspieren, die heel belangrijk zijn voor je houding. Daarnaast vermindert yoga rug, schouders, nek en hoofdpijn.

5. Daarnaast…

Maakt Yoga je minder moe (al denk je daar in de eindontspanning wel even anders over), zorgt het voor het verbeteren van je vetverbranding en je spijsvertering, stimuleert het je bloedsomloop en activeer je het zenuwstelsel, maakt het je energieker en heb je een beter besef van je lichaam. Het is dan ook de bedoeling dat je goed naar je lichaam luistert. En ik was nog niet klaar met m’n rijtje! Yoga vermindert stress, geeft je meer zelfvertrouwen, versterkt je  doorzettingsvermogen en je concentratievermogen en zorgt voor een positieve levenshouding. Een hele hoop dus! Dan heb ik nog niet eens alles opgenoemd.

En ben je al weggezweefd? Ik denk zelf van niet. Geef het in ieder geval een kans, probeer het een keer, want je wordt er zeker niet slecht van. Juist als je heel veel kracht training doet of sporten zoals hardlopen is dit een ongelofelijk goede tegenhanger. Je moet alleen even die gekke vooroordelen weggooien. Stel dat de stap naar Yoga te groot is, zou je ook altijd de Body Balance kunnen proberen. Ook echt een aanrader!

-IK-

Deze blog is geschreven door onze collega Isabella Kok. Bekijk hier haar persoonlijke blog: isabellakok.nlBekijk hier een volledig overzicht van alle blogs
Cookie instellingen