13 kleine aanpassingen voor meer gewichtsverlies

Het verschil in je leven merk je nauwelijks, maar die taille van je merken de aanpassingen wel degelijk. Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien om je gezondheid naar een hoger niveau te tillen. Kleine verbeteringen en aanpassingen kunnen al een groot verschil maken:   

1. Geen frisdrank of prik meer

Ruil je Fanta en Cola in voor een glas met water. Vind je dat te saai? Wees experimenteel met fruit, groenten en kruiden. Komkommer maakt het lekker fris, net zoals citroen en munt. Heb je blauwe bessen in je water weleens geprobeerd? Of gember? Na een week ben je frisdranken die krom staan van de suiker alweer vergeten. 

2. Begin je dag met meer eiwitten en minder suikers

Start de dag eens met yoghurt met noten, een gekookt eitje, een boterham met hüttenkäse, kipfilet en de hele rambam aan eiwitrijke producten. Je zult merken dat je langer een verzadigd gevoel én meer energie hebt. 

3. Eet een tussendoortje

Een gezonde snack tussen het ontbijt en de lunch houdt je energie op peil en voorkomt dat je tijdens de lunch veel meer eet dan nodig. Hetzelfde geldt voor het moment tussen de lunch en je avondeten. Denk aan nootjes, paprika en een appel, en laat de ontbijtkoek met grote brokken knapperige kandij nog even liggen.  

4. Lees het etiket voor de hoeveelheid suiker

Er zijn ontzettend veel verschillende namen voor suiker (denk maar aan dextrose, stroop, malt, sucrose, glucose, sacharose etc). Bovendien zit deze zoetstof verstopt in enorm veel bewerkte producten zonder dat je je hiervan altijd bewust bent. Let je hierop, dat scheelt al een hele hoop.  

5. Bereken je portie met een maatbeker

Natuurlijk kun je ook gokken hoeveel spaghetti je vanavond naar binnen zult slurpen. Maar als je een maatbeker gebruikt, weet je zeker dat je niet de pan leeg zult schrapen enkel omdat het anders zonde is. Het is misschien even wennen, maar je leert al snel hoeveel rijst, quinoa en bulger je daadwerkelijk nodig hebt. 

6. Drink genoeg water

De aanbevolen anderhalve tot twee liter vocht drink je niet alleen om gehydrateerd te blijven, het boost ook je stofwisseling én helpt je om langer een vol gevoel te hebben (lees: je grijpt minder snel naar je reep Tony's waarbij je het nooit bij één blokje kunt houden). Bovendien kun je een hongergevoel al snel verwarren met ‘dorst’. Drink dus eerst een glas water voordat jij jezelf volstopt met suikers.     

7. Geen eten in de buurt van je televisie

Oké toegegeven: het is heerlijk om aan het eind van een lange dag met de voetjes omhoog en de chipszak binnen handbereik televisie te kijken. Maar dit is meestal wel hét moment dat de chipszak binnen no-time op is. Als je wilt snacken, doe dit dan bewust en niet bij de televisie.

8. Zie het als een keuze

Als jij je voorhoudt dat je dat grote stuk taart niet wilt eten in plaats van niet mag eten, maak je het jezelf een stuk makkelijker. 

9. Eet warm voedsel

In Oosterse culturen nemen ze vaak hete soep of thee bij het eten. Het voordeel hiervan is dat het je warme voedsel vaak langzamer opeet dan koud voedsel, waardoor je al sneller het ‘ik-zit-vol-seintje’ doorkrijgt. Bovendien krijg je door het vocht sneller een verzadigd gevoel.

10. Eet je veggie's als eerste

Tip 1: het zal je helpen als je de groenten voortaan ziet als de pronkstukken van je maaltijd (in plaats van de groenten te beschouwd als louter een side dish). Tip 2: eet altijd eerst de groenten op en daarna pas de rest. Jezelf volstoppen met gezonde veggies vol goede voedingsstoffen (en weinig calorieën) gaat je zeker helpen om slanker te worden en het boost de vitaminen in je lijf.

11. Eet noten in hun omhulsel

Wanneer je je noten eerst moet openmaken voordat je ze kunt eten, is de kans kleiner dat je je overeet. Plus, de overgebleven omhulsels tonen direct hoeveel je er al op hebt (oeps!). 

12. Maak eigen healthy snacks

Vul een potje met noten, gedroogd fruit en pompoenzaadjes en stop ‘m in je tas. Door hier af en toe een handje van op te snoepen, voorkom je dat je naar de dichtstbijzijnde supermarkt rent voor een 'impuls'-snack waar je later spijt van krijgt.  

13. Probeer tussendoor zoveel mogelijk te bewegen

Beweging telt hartstikke hard mee. Dus: pak alles mee wat je pakken kunt in het dagelijks leven. 
Cookie instellingen